Mehmet ÇINAR/ANTALYA, () - AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Şanlı hakkında, Berkin Elvan'ın masum, ancak polislerin katil olduğunu söylediği iddiasıyla açılan disiplin soruşturmasında, cezaya gerek olmadığına karar verildi.
Yrd.Doç.Dr. Mustafa Şanlı'nın, Gezi olayları sırasında polisin attığı gaz fişeğiyle yaralanıp 269 gün komada kalan Berkin Elvan'ın öldüğü 11 Mart 2014 günü, Ekonometri Bölümü ikinci sınıf öğrencilerine verdiği Makro İktisat dersinde, öğrencilerle tartışma yaşandı. Yrd.Doç. Dr. Şanlı'nın "Arkadaşlar bugün 14 yaşında bir çocuk öldü" sözü üzerine öğrencilerle yaşanan diyaloglarda Berkin Elvan'ın masum, polisin katil olduğunu söylediği, hükümet aleyhine konuştuğu, sınıfta bırakmakla tehdit ve hakaret ettiği iddiasıyla Duygu Dikayak adlı öğrenci ile babası Yüksel İskender Dikayak, Fatih Polis Merkezi'ne şikayetçi oldu. Şikayetin iletildiği Antalya Cumhuriyet Savcılığı'nın 'görevsizlik' kararı vererek dosyayı gönderdiği AÜ Rektörlüğü hem ceza, hem de disiplin soruşturması açtı.
CEZAYA GEREK YOK
Şikayetçi tanıkların kimlik bilgilerinin de gizlendiği ve 'gizli tanık' uygulaması tartışmasına da yol açan soruşturmaya ilişkin AÜ Rektörü Prof. Dr. İsrafil Kurtcephe imzalı yazıda; Yrd.Doç.Dr. Şanlı'nın, öğrenci Duygu Dikayak'a hakaret ve sınıfta bırakmakla tehdit ettiği, Berkin Elvan'ın ölümü nedeniyle polis ve askere aşağılayıcı sözler söylediği, sınıftaki öğrencileri de bu yönde örgütlediği, hükümet aleyhine konuştuğu yönündeki iddialara ilişkin yapılan inceleme sonucu, herhangi bir suç unsuru bulunmadığından disiplin cezası verilmesine gerek olmadığı kararı verildiği belirtildi.
'OMURGAMIZ DİK, ALNIMIZ AÇIK'
Hakkında açılan soruşturmada bir suç unsuru bulunmadığı ve ceza verilmesine gerek olmadığına karar verildiğini belirten Yrd.Doç.Dr. Mustafa Şanlı, “Omurgamızı dik, alnımızı açık, düşüncemizi aydınlık tuttuğumuz sürece, bedeller ödesek de güneşli güzel günler bizimdir. Umudu ve gülmeyi unutmamak dileklerimle" dedi. Yrd.Doç.Dr. Şanlı, ceza soruşturmasıyla ilgili henüz kendisine bildirimde bulunulmadığını, sonucuna ilişkin bilgisi olmadığını söyledi.
OLAY NEYDİ?
Yrd.Doç.Dr. Şanlı'nın derste Berkin Elvan'ın ölümüyle ilgili "Arkadaşlar bugün 14 yaşında bir çocuk öldü" sözleri üzerine bir öğrenci, "Polislerinki hak, ben de öldürürdüm" karşılığını verdi. Yrd.Doç.Dr. Şanlı'nın öğrenciye "Evladım, devlet aşiret değildir, intikam almaz, öldürmez. Hukuk çerçevesinde yargılar, cezasını verir" sözleri sonrasında Duygu Dikayak, "Ben buraya para vererek geldim, derse dönelim hocam" karşılığını verdi.

FOTOĞRAFLI