Ali LEYLAK/ ŞANLIURFA, () - ŞANLIURFA’da, yıllar önce tapuları olmadığı için hazineye kaydedilerek başkalarına kiralanan arazilerinin yeniden kendilerine tahsis edilmesini isteyen köylüler, seslerini duyurmak için eylem yaptı. Eylem için Şanlıurfa-Akçakale karayolunu ulaşıma kapatan ve lastik yakan grup, yolun açılmasını isteyen sürücüler ile kavga etti. Kavga, jandarmanın müdahalesiyle önlendi.
1987 yılında tapuları olmadığı için atalarına ait olan tarlalarının hazine arazisi olarak ellerinden alındığını ve daha sonra Tarım Reformu uygulaması kapsamında bölgedeki ağalara kiralandığını ileri süren merkeze bağlı Yamaçaltı, Yardımcı, Yediyol, Tarlabaşı, Turluk, Elmasu, Mutlukaya ve Turluk Köyü'nde yaşayan 200 kişilik grup, öğle saatlerinde Şanlıurfa-Akçakale karayolunu ulaşıma kapattı. Arazilerinin yeniden kendilerine tahsis edilmesini isteyen protestocu köylüler, ulaşıma kapattıkları yolda lastik yaktı. Kapanan yolda ise uzun araç kuyrukları oluştu.
Arazilerinin ellerinden alındığını ve mağdur olduklarını ifade eden köylüler, "Burada yaklaşık 7-8 köy halkı toplanmış. Elimizden alınan arazilerimizi geri istiyoruz. Arazilerimiz elimizden gittiği için gurbet ellere giderek çalışmak zorunda kalıyoruz. Arazilerimiz ağalardan alınsın ve bize verilsin" dedi. Köylüler arazileri iade edilene kadar eylem yapmayı sürdüreceklerini de ifade etti.
KÖYLÜLER İLE SÜRÜCÜLER KAVGA ETTİ
Köylülerin uzun süren protestosuna kuyrukta bekleyen araç sürücüleri tepki gösterdi. Bu sırada yolda ilerlemek isteyen bazı sürücülerin araçları köylüler tarafından tekmelendi. Yolun açılmasını isteyen sürücüler ile köylüler arasında çıkan tartışma kısa sürede kavgaya dönüştü. İlk olarak birbirine tekme tokat vuran sürücüler ile köylüler, daha sonra yol kenarındaki taşlar ve yanlarındaki sopalarla birbirine saldırdı. Ortalığın savaş alanına döndüğü kavga, ihbar üzerine gelen jandarmanın müdahalesi ile sonlandırıldı. Kavgada yumruk ve atılan taşlardan yaralanan 5 kişi otomobillerle hastaneye götürülürken, jandarma kavgaya karıştığı saptanan bazı köylüleri gözaltına aldı. Gerginliğin ardından yaklaşık 1 saat ulaşıma kapanan yol trafiğe açılırken, jandarma yeni bir olay çıkmaması için bölgede önlem aldı.

AL (HK/AAA) (FOTOĞRAFLI)