Gezi Parkı protestolarının sembolü haline gelen 'Kırmızılı Kadın' Ceyda Sungur'a biber gazı sıkan polis memuru Fatih Zengin'e dava açıldı. İddianamede, şüpheli Fatih Zengin'in 'Görevi kötüye kullanma' suçundan 1 yıldan 3 yıla kadar hapsi talep edildi.
Kırmızı elbisesi, omzundaki alışveriş çantası ve arkaya savrulan saçlarıyla, Türkiye'nin dört bir yanına yayılan Gezi Parkı protestolarının sembolü haline gelen 'Kırmızılı Kadın' Ceyda Sungur'a biber gazı sıkan polis memuru Fatih Zengin'e dava açıldı. Polis memuru Fatih Zengin'in yönergeye aykırı hareket ettiği vurgulanan iddianamede, müşteki Ceyda Sungur'a bir metreden daha az mesafeye yaklaşarak yüzünü hedef almak suretiyle biber gazı sıktığı, gazdan etkilenen müştekinin arkasını dönmesine rağmen şüphelinin gaz sıkmaya devam ettiği vurgulandı. Herhangi bir uyarı yapılmadan şüpheli Fatih Zengin tarafından biber gazı sıkıldığı belirtilen iddianamede, olayın müştekisi Sungur'un eylemin öncesinde ve sonrasında herhangi bir taşkınlık yapmadığı buna rağmen bahse konu eyleme maruz kaldığı anlatıldı. İddianamede, şüpheli Fatih Zengin'in 'Görevi kötüye kullanma' suçundan 1 yıldan 3 yıla kadar hapsi talep edildi. Zengin, önümüzdeki günlerde 4. Asliye Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkacak.
TALİMATA AYKIRI HAREKET ETTİ
İstanbul Cumhuriyet Savcısı Adnan Çimen tarafından hazırlanan 2 sayfalık iddianamede, Ceyda Sungur (28) müşteki sıfatıyla yer alırken, Fatih Zengin (24) şüpheli sıfatıyla yer aldı. İddianamede, Şüpheli polis memuru Fatih Zengin'e 'Görevi kötüye kullanma' suçu yöneltilerek, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis istendi. Kamuoyunda 'Gezi Parkı' eylemleri olarak adlandırılan olaylar kapsamında 28 Mayıs 2013 günü İstanbul Teknik Üniversitesi Taşkışla Kampüsü civarlarında çok sayıda göstericinin katıldığı bir eylemin meydana geldiği anlatılan iddianamede, gösteriye katılmak amacıyla olay yerine giden müşteki Ceyda Sungur'a ve etrafta bulunan açık kimliğiyle tespit edilemeyen bir kısım şahıslara herhangi bir uyarı yapılmadan şüpheli Fatih Zengin tarafından biber gazı sıkıldığı belirtildi.
İddianamede, şüpheli Zengin'in bibergazını kullanırken 'toplumsal olaylarda görevlendirilen personelin hareket, usul ve esaslarına dair yönerge ile gözyaşartıcı gaz silahları ve mühimmatları kullanım talimatlarına' aykırı hareket ettiği vurgulandı.
BİR METREDEN AZ MESAFEDEN YÜZÜNE BİBER GAZI
İddianamede bilirkişi raporunda yer alan fotoğraf ve video görüntülerinin açıkça tespit edildiği kaydedilerek şu ifadelere yer verildi: "Şüpheli polis memuru Fatih Zengin'in, müşteki Ceyda Sungur'a bir metreden daha az mesafeye yaklaşarak yüzünü hedef almak suretiyle biber gazı sıktığı, gazdan etkilenen müştekinin arkasını dönmesine rağmen şüphelinin gaz sıkmaya devam ettiği ve eylemin devamında çevrede bulunan göstericilere de yine benzer şekilde yakın mesafeden ve hedef gözeterek gaz sıktığı, göstericilerden birine tekme attığı, olayın müştekisinin eylemin öncesinde ve sonrasında herhangi bir taşkınlık yapmadığı buna rağmen bahse konu eyleme maruz kaldı."
POLİS MEMURUNUN 3 YIL HAPSİ İSTENDİ
Şüpheli Polis Memuru Fatih Zengin'in, Müşteki Ceyda Sungur dışında biber gazı sıktığı ve tekme attığı şahısların açık kimlik ve ikametlerinin tespit edilemediği için beyanlarının alınamadığı ifade edildi. İddianamenin sonuç kısmında şu ifadeler kullanıldı: "Şüpheli Zengin'in, müşteki Sungur'a yönelik eylemi her ne kadar zor kullanma yetkisine ilişkin sınırların aşılması suretiyle orantısız güç kullanma suçunu oluşturmakta ise de gerek olay yerindeki göstericileri hedef gözeterek biber gazı sıkması ve gerekse darp eylemini gerçekleştirmesi birlikte değerlendirildiğinde eylemin bir bütün halinde görevi kötüye kullanma suçunu oluşturduğunu, süphelinin savunmasının oluş ve dosya kapsamına aykırı olduğu ve bu süretle üzerine atılı suçu işlediği anlaşılmaktadır." İddianamede şüpheli Fatih Zengin'in 'Görevi kötüye kullanma' suçundan 1 yıldan 3 yıla kadar hapsi talep edildi. Zengin önümüzdeki günlerde 4. Asliye Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıkacak.