ŞIRNAK'ın Uludere İlçesi'nde 34 kişinin öldüğü hava operasyonunu prostesto ederek, öğrencilerin sınavlara girmesini engelledikleri iddiasıyla yargılanan Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nin 4 öğrencisine ceza istendi. Mahkemenin yeni Savcısı, önceki savcının beraatlerini istediği öğrencilere, 16'şar yıla kadar hapis cezası talep etti.
Şırnak'ın Uludere İlçesi Irak sınırında 28 Aralık 2011 gecesi düzenlenen hava operasyonunda 34 kişinin öldürülmesini protesto ettikleri ve örgüt talimatı ile öğrencilerin sınavlara girmesini engelledikleri iddiasıyla yargılanan Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencileri Mehmet Keleş, Deniz Özaydınlı, Savaş Avcı ve Ramazan Bakır'ın yargılanmasına Diyarbakır 6'ıncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Davanın bugün görülen duruşmasına tutuksuz sanıklardan Ramazan Bakır ve avukatlar katıldı.
YENİ SAVCI ÖĞRENCİLERE CEZA İSTEDİ
Duruşmada mahkeme ilk olarak Cumhuriyet Savcısı'na esas hakkındaki görüşünü sordu. Diyarbakır 6'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'ne yeni atanan Savcı, önceki savcının öğrencilerin beraatini istediği mütaalasını değiştirerek, cezalandırılmalarını istedi. Uludere'de yaşanan olaydan sonra terör örgütünün internet siteleri aracılığı ile yandaşlarına eylem çağrısı yaptığını belirten Savcı, şehrin bazı noktalarında bu şekilde olaylar çıktığını vurguladı. Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde de örgüte müzahir gruplarca eylem yapıldığını, sınıfların boşaltıldığını ve sınava girecek öğrencilerin engellendiğini ifade eden Savcı, sanıklar Mehmet Keleş, Deniz Özaydınlı, Savaş Avcı ve Ramazan Bakır'ın bu nedenlerle cezalandırılmasını istedi. İddia makamı Savcı, elde edilen delillere göre sanıkların 'Eğitim ve öğretimi engellemek' ve 'Silahlı terör örgütünün hiyerarşik yapısına dahil olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek' suçlarından 16'şar yıla kadar hapisle cezalandırılmalarını talep etti.
Savcının esas hakkındaki görüşüne karşı savunması alınan tutuksuz sanık Ramazan Bakır, suçsuz olduğunu ve beraatini istediğini söyledi. Mahkeme, Savcı'nın esas hakkındaki görüşüne karşı sanık avukatlarının savunmalarını hazırlamaları için süre vererek, duruşmayı erteledi.

FB(GG/COŞ)