KAHRAMANMARAŞ'tan Yozgat Yerköy mitingine gittiği helikopterin düşmesi sonucu 5 kişiyle birlikte yaşamını yitiren Büyük Birlik Partisi'nin (BBP) kurucu Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun ölümüyle ilgili Kahramanmaraş'ta açılan dava kapsamında, Kayseri’de 4 kamu görevlisinin tanık olarak ifadelerine başvuruldu.
25 Mart 2009'da meydana gelen helikopter kazasının ardından çok farklı iddialar gündeme gelmişti. Kazanın ardından Kayseri'den kamuoyuna duyurulan "Muhsin Yazıcıoğlu'nun ayağı ve kaburgası kırık, hastaneye kaldırılıyor" açıklamaları, olayla ilgili kuşkuları güçlendirmişti. Bu bilgiyi Kayseri'deki yetkililere ilettiği öne sürülen dönemin Kahramanmaraş İstihbarat Şube Müdür Yardımcısı Dursun Özmen hakkında geçtiğimiz günlerde, Kahramanmaraş 2. Sulh Ceza Mahkemesi’nde 'görevi kötüye kullanmak' suçlamasıyla dava açıldı. Dava kapsamında Kayseri’de bugün 9. Sulh Ceza Mahkemesi'nde 4 kişinin talimatla tanık olarak ifadeleri alındı. Dönemin Kayseri İl Özel İdaresi Genel Sekreteri olan Nevşehir Vali Yardımcısı Mustafa Atsız, Sağlık Müdürü Ahmet Öksüzkaya, Anadolu Ajansı Bölge Müdürü İsmail İçer ve dönemin Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürü Ali Orhan Dinç, 9. Sulh Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıkarak ifade verdi.
Tanıklara, Dursun Özmen ile irtibatlı olup olmadıkları ve o gün Türkiye kamuoyuna yansıyan "Muhsin Yazıcıoğlu'nun ayağı ve kaburgası kırık, hastaneye kaldırılıyor" bilgisinin alınıp alınmadığı soruldu. İfadesine başvurulan Vali Yardımcısı Mustafa Atsız, "Muhsin Yazıcıoğlu’nun yaşadığı bilgisi, o sırada makamda bulunduğum eski valimiz Mevlüt Bilici’ye dönemin Emniyet Müdürü Orhan Özdemir ile Jandarma Bölge Komutanlığı'ndaki bir üst düzey yetkiliden geldi. Onlar da bu bilgiyi Kahramanmaraş’tan aldıklarını teyit ettiler. Bildiklerim bundan ibarettir" dedi.
Diğer tanıklar da benzer ifadelerde bulundu.
SORUŞTURMA NASIL BAŞLADI?
Hükümetin Özel Yetkileri Mahkemeleri (ÖYM) kaldırmasının ardından, Yazıcıoğlu soruşturması da Malatya’dan alınarak Kahramanmaraş Cumhuriyet Savcısı Habib Korkmaz’a verildi. Savcı ilk davayı açtı. 25 Mart 2009’da Yazıcıoğlu ve beraberindeki 5 kişiyi taşıyan helikopterin Keş Dağları’da düşmesinden sonra yaşanan süreçte dönemin Kayseri Valisi Mevlüt Bilici’nin, Yazıcıoğlu’nun yaşadığına dair yaptığı açıklama kafalarda soru işaretleri meydana getirmişti. Gerek Devlet Denetleme Kurulu’nun yaptığı araştırmalar, gerek soruşturma safhasında ulaşılan bilgilere göre, 'Muhsin Yazıcıoğlu’nun bacağı kırık, ambulansla hastaneye götürülüyor' yazılı bilgi notu saat 17.40’tan başlayarak 5 dakika içinde 10 ilin emniyet müdürlüğüne gönderildi. Bilgi notunu hazırlayan Kahramanmaraş Emniyet İstihbarat Şube Müdürlüğü’nde görevli Dursun Özmen edindiği bilgileri yazılı hale getirerek ilgili yerlere yolladı. Notta yazılı olan 'Muhsin Yazıcıoğlu’nun bacağı kırık' bilgisinin doğru olduğu da otopsi sonucu anlaşılınca, olay çok ilginç bir hal aldı. Savcı Korkmaz’ın bu notu yazan Dursun Özmen hakkında hazırladığı iddianame Kahramanmaraş 2. Sulh Ceza Mahkemesi’nce kabul edilmişti. Kahramanmaraş’daki mahkemenin yazılı talimatı üzerine Kayseri’deki  biri gazeteci 4 kamu görevlisinin bugün talimatla ifadesine başvuruldu.

OE(OE/SS)