Yusuf BAŞTUĞ/ ADANA, () - ADANA'da boşanma davası açtığı eşi 47 yaşındaki Özlem Yılmaz'ın boğazını maket bıçağıyla kestiği için 5 yıl hapis cezası alan 49 yaşındaki Vedat Yılmaz, 'eksik ceza tayini' gerekçesiyle Yargıtay 1'inci Dairesi'nce verilen bozma kararının ardından ikinci yargılamada 7,5 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
22 Şubat 2011'de meydana gelen olayda şoför Vedat Yılmaz, geçimsizlik nedeniyle boşanma davası açtığı eşi edebiyat öğretmeni Özlem Yılmaz'ı görev yaptığı merkez Yüreğir İlçesi'ndeki Enver Kurttepeli Anadolu Lisesi'nin önünde durdurdu. İkili arasında okul önünde çıkan tartışmanın ardından Vedat Yılmaz, maket bıçağıyla Özlem Yılmaz'ı boğaz, boyun ve sırtından ağır yaraladı. Tesadüfen olay yerinden geçen kadın doktorun müdahalesinin ardından hastaneye kaldırılan Özlem Yılmaz, ölümden döndü. Olaydan sonra polisi bekleyip teslim olan ve çıkarıldığı mahkemede tutuklanan Vedat Yılmaz hakkında, 'eşi öldürmeye tam teşebbüs' suçundan 20 yıl hapis istemiyle dava açıldı.
'İSTESEM ÖLDÜREBİLİRDİM'
5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan Vedat Yılmaz, hakkındaki suçlamayı kabul etmedi. Amacının öldürmek olmadığını savunan Yılmaz, "Ben 13 bin 500 lira paramı istedim. Olay günü de bana bankaya yaptığı kredi başvurusunun onaylanmadığını söyledi. Ben de 'beni oyalama' dedim. Bu esnada bana hareket ederek elini çantasına attı. Benden kilolu olduğundan dolayı gücüm yetmediği için cebimden maket bıçağını çıkardım. Üzerine atladım, boğuşma esnasında yaralandı. Ben de elimdeki bıçağı yere atarak polislerin gelmesini bekledim. İstesem kaçabilirdim. İstesem öldürebilirdim" dedi.
'ŞANS ESERİ KURTULDUM'
Mahkemede ifade veren Özlem Yılmaz ise gözyaşlarıyla boynundaki yaraları gösterip, ifadesinde şunları söyledi;
"Olay günü okulda nöbetçiydim. Erken gittim. Okulun önünde otobüsten indiğimde Vedat Yılmaz hiçbir şey söylemeden montumun yakasından tuttu. Benimle birlikte otobüsten inen öğrencilerim vardı. Onlar da ne olduğunu anlayamadı. Bıçak çekti. Ben 'yapma' dedikçe bıçağı salladı. Önce boynumdan, sonra yüzümden yaralandım. Bu esnada yere düştüm. Yüzüme ve boynuma daha fazla darbe gelmesin diye montumu başıma çektim. Olay yerinden geçen polisler kurtardı, yine tesadüfen yoldan geçen kadın doktor ilk müdahaleyi yaptı. Şans eseri kurtuldum. Sanığın iddia ettiği gibi evliliğimiz süresince hiçbir zaman 13 bin 500 liramız olmadı. Benim maaşımla geçindik. Ayrıca sürekli beni 'Senin kafanı koparacağım' diyerek tehdit ediyordu. Yüzümdeki izler yüzünden dışarı çıkamaz oldum. Şikayetçiyim"
ONANIRSA CEZAEVİNE GİRECEK
Karar duruşmasında son sözleri sorulan Vedat Yılmaz, hakarete uğradığı için olayın meydana geldiğini ileri sürerek tahliyesini istedi. Mahkeme heyeti, sanığa eşini yaralama suçundan toplam 6 yıl hapis ve kamu kurumlarında çalışamama cezası verdi. Sanığın mahkemedeki iyi halini gözeten heyet, cezayı 5 yıla indirerek Vedat Yılmaz'ı 2 Şubat 2012'de tahliye etti.
Temyiz üzerine dosyayı inceleyen Yargıtay 1'inci Ceza Dairesi, sanığın üst sınır yerine alt sınırdan ceza aldığını belirterek 'eksik ceza tayini' gerekçesiyle kararı bozdu. Bozma kararının ardından yeniden 5'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde duruşmaya çıkan Vedat Yılmaz'a bu kez, 'kasten yaralama' suçundan 7 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Özlem Yılmaz'ın katılmadığı duruşmada sanığa verilen cezada herhangi bir indirim de yapılmadı. Karar onanırsa Vedat Yılmaz, tekrar cezaevine girecek.

YB(OA/AAA) (FOTOĞRAFLI)