YARGIÇLAR Sendikası Başkanı ve Çankırı hakimi Ömer Faruk Eminağaoğlu'na, Gezi eylemleri sırasında Ankara'da katıldığı ve polisin müdahalesini engellemeye çalıştığı iddiasıyla açılan davanın ilk duruşması Kırıkkale Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.
Sanık Eminağaoğlu, avukatları Ahmet Akgül, Turgut Kazan ile 25 avukatın katıldığı duruşmayı CHP Ankara Milletvekili Emine Ülker Tarhan, CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, YARSAV Başkanı Murat Arslan ile sivil toplum kuruluş temsilcileri, çok sayıda avukat izledi.
Eminağaoğlu'nun avukatı Ahmet Akgül Kırıkkale Ağır Ceza Mahkemesinin yetkisiz olduğunu düşündüklerini belirterek,  "Sungurlu Ağır Ceza Mahkemesi'nin bulunduğu yer, Çankırı'ya mesafesi 96 kilometredir. Kırıkkale Ağır Ceza Mahkemesi'nin bulunduğu yer ise 103 kilometredir. Bu hususun mahkemenizce değerlendirilmesini talep ediyoruz.  Mahkemenizin bu konuda bir karar vermesini talep ediyoruz" dedi.
Sanık Ömer Faruk Eminağaoğlu da, önceki savunmalarını aynen tekrar ettiğini, eylemlerinde her hangi bir suç ve suç unsuru bulunmadığını söyledi. Eminağaoğlu,  "Beraat kararının verilmesini talep ediyorum. Mahkeme aksi kanaatte ise hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını talep etmiyorum. Çünkü orada bir suç unsuru bulunmamaktadır" diye konuştu.
Duruşma eksikliklerin giderilmesi için 15 Ocak 2014 tarihine ertelendi.
'HÜKÜMET YARGI ÜZERİNDEKİ BASKIYA SON VERSİN'
Eminağaoğlu duruşma çıkışında yaptığı açıklamada, yargıdaki örgütlenme konusunda  hükümet üzerinden baskı yapıldığını ileri sürerek şunları söyledi:
"Demokratik hakların kullanılması maalesef Türkiye'de suç olarak görüldüğü için, demokratik ortamın sağlanmasına yönelik çabamız, mücadelemiz suç olarak görüldüğü için, biz de bu arada yargı önüne çıkarıldık. Hükümet bir taraftan Avrupa Birliği'ne Türkiye'de yargıda sendika kurulduğunu bildiriyor, öte taraftan Yargıçlar Sendikası Başkanı olarak demokratik haklarımızı dahi kullandığımız ortamlarda bizi yargı önüne çıkarıyor. Yargıçlar Sendikası'nı yok sayıyor. Hükümete buradan açıkça sesleniyorum. Yargı üzerindeki baskıyı sona erdirmesi ve yargıyı yargıya bırakması ki, yargı da hukukun üstünlüğünü esas alsın ve herkes için hukuk denilebilsin. Çünkü Türkiye Cumhuriyeti'nin temeli hukuktur ve hukuk devletini yaşatmak için de bu mücadelemizi her ne olursa olsun sonuna kadar sürdüreceğiz."
TARHAN: ONLAR HUKUKÇU, BİZ ÇAPULCU OLDUK
CHP Ankara Milletvekili Emine Ülker Tarhan da, Eminağaoğlu'nun görev yaptığı yere en yakın ağır ceza mahkemesinin Kırıkkale olmadığını, mesafe olarak Sungurlu olduğunun çok açık olduğunu, bu yüzden yetki konusunda yapılan itirazın reddine dair verilen mahkeme kararının doğru olmadığını düşündüğünü kaydetti.
Olaylar sırasında binlerce kişinin yaralandığına dikkat çeken Tarhan, şöyle konuştu:
"Ayrıca bu ülkede talimatla iddianame düzenleyen savcıların hukukçu sayıldığı, bizim gibi gençleri korumak için sadece polis şiddeti ile binlerce insan yaralandı. Onlarcası kör oldu olaylar sırasında ve bir kısmı öldü. Bu çocukların ölmesine, yaralanmasına ve gözlerini yitirmesine karşı Toma'ların önünde oturduk ve yargılanıyoruz. Onlar hukukçu, talimatla iddianame düzenleyenler hukukçu, biz çapulcu olduk bu ülkede. Aşk olsun, Türkiye adliyesine aşk olsun. Eminağaoğlu'nun yargılanmasını bu bağlamda değerlendirmek lazım. Biz bu ülkede demokrasi ve özgürlükler için postunu ortaya koyanlardanız. O yüzden bize Ankara'da ilk kez polis şiddeti uygulanmadığı için teşekkür edecekleri yere bizi yargılayacaklarsa, sonuna kadar yargılasınlar. Bu bizim ve Eminağaoğlu için onurdur."
FEYZİOĞLU: ADİL YARGILAMA HAKKINA SAYGI DUYULSUN
Türkiye Barolar Birliği Başkanı Avukat Metin Feyzioğlu da davanın Kırıkkale yerine Sungurlu Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmesi talebinde bulunduklarını belirtirken şunları kaydetti:
"Yetkinin YHSK ya ait oldu gerekçesiyle reddedildi. Bu karar yargı kararı olduğu için saygı duyuyorum. Ancak doğru olmadığını dile getiriyoruz. Bütün mesele, bizim bütün davalarda talep ettiğimiz, adil yargılama hakkına kusursuz saygı duyulsun. Adil yargılama hakkına saygı duyulduğunda zaten suçlu, suçsuz, doğru-yanlış, haklı-haksız, sap-saman birbirinden ayrılacak. Bugüne böyle başladık. Umut ediyorum. Devamı adil yargılamayı zorlamadan gelir. Esasa ilişkin şu aşamada söyleyeceğim başka bir şey yok. Ama adil yargılama hakkının eksiksiz yerine getirilip getirilmediğini biz burada gözlüyoruz, takip ediyoruz. Elbette bu anlamda kimseyi de yalnız bırakmıyoruz."
2- 5 YIL HAPSİ İSTENİYOR
Kırıkkale Cumhuriyet Başsavcısı Musa Durmaz tarafından hazırlanan iddianamede şu ifadeler yer aldı:
"Şüpheli Ömer Faruk Eminağaoğlu'nun suç tarihinde ve halen Çankırı Hakimi olarak görev yaptığı, 15 Haziran saat 22.30 sıralarında çeşitli sivil toplum örgütlerinin organizesinde CHP Milletvekilleri Nur Serter, Emine Ülker Tarhan, İdris Yıldız ve İzzet Çetin'in de bulunduğu yaklaşık 300 kişilik grubun Ankara'nın Çankaya ilçesi J.F. Kennedy Caddesi'nde toplandığı ve caddeyi araç trafiğine kapattığı, saat 23.15 sıralarında toplanan grubun sayısının 600'e ulaştığı, grup içerisinde bulunan ve eski YARSAV Başkanı olan şüpheli Emin Ağaoğlu'nun da diğer CHP milletvekilleriyle hareket ettiği, şüphelinin yargılanmasına 2802 sayılı kanunun 93. Maddesi uyarınca yapılarak eylemine uyan 2911 sayılı kanunun 23. Maddesi delaletiyle aynı kanunun 28/1-son ve 32/1 maddeleri uyarınca 2 yıldan 5 yıla kadar hapisle cezalandırılmasına, hakkında TCK'nin 53 maddesinin tatbikine karar verilmesi."