Murat ÇAĞLAR/ VAN, () - VAN Gölü Havzası'nın en önemli sulak alanlarından olan ve yaklaşık 150 kuş türünün barındığı Karasu sazlıklarında dün gece çıkan yangında yaklaşık 5 dönümlük alan yandı. Yaban Hayatı Koruma Rehabilitasyon ve Araştırma Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Lokman Aslan, "Bu sazlıklar kuşlar için çok önemli alanlardır. Bu sazlıkların doğal yaşamın devamı için korunması gerekiyor" dedi.
Van kent merkezine 10 kilometre uzaklıktaki birçok kuş türünün yaşadığı yaklaşık 50 dönümlük Karasu sazlıkları, tarım alanı açmak ve yangınlar sonucu her geçen gün biraz daha küçülüyor. Çevre Orman Müdürlüğü tarafından koruma altına alınıp, avlanmaya kapatılan bölgede buna rağmen bilinçsiz avcılar avlanmalarını sürdürüyor.
150 kuş türünün yaşadığı sazlıklarda, dün gece kaçak avlanma sırasında başladığı  tahmin edilen yangında, bir süre sonra kendiliğinden söndü. Yangında yaklaşık 5 dönümlük alan zarar gördü.
Doğa severler kuş cennetini andıran bölgenin alınacak caydırıcı önlemlerle korunması gerektiğini vurguladı. Yaban Hayatı Koruma Rehabilitasyon ve Araştırma Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Lokman Aslan " Karasu sazlığı Türkiye'deki 65 önemli sulak arazilerin arasında gösterildiğini belirterek, şöyle dedi:
"Van Gölü Havzası'nda 15 sulak arazi bulunurken, bunların içinde de 300 kuş türü yaşıyor. Karasu sazlıkları 150 kuş türünü içinde barındırıyor. Ancak ne zaman bu sazlıklara gidersek eli silahlı avcılar bu bölgede dolaşıyor. Bugün dünyanın hiçbir yerinde kentin içinde doğal bir kuş cenneti yoktur. Buranın kıymetini bilelim, burası kuşlar ve bizim için cennet gibidir bu cenneti cehenneme çevirmeyelim. Burayı eğer korursak hem Vanlılar için hem de kuşlar için bir cazibe merkezi olur."

MÇ(FE/AAA)(FOTOĞRAFLI)