VAN'da PKK yanlısı yasadışı gösterileri organize ettikleri, taşlı, molotoflu, havai fişekli saldırı yapıp, patlayıcı kullandıkları ileri sürülen kişilere yönelik 3 gün önce polisin düzenlediği operasyonlarda gözaltına alınan 5 şüpheliden 2'si tutuklanırken, 1 kişi hakkında da adli kontrol kararı alındı. 2 kişi ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
Van Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, çeşitli tarihlerdeki korsan gösterilerde meydana gelen şiddet olaylarıyla ilgili başlattığı soruşturma kapsamında, bunları organize ettikleri, taşlı, molotoflu, havai fişekli saldırı yaptıkları, kundaklama ve el yapımı patlayıcılar kullandıkları ileri sürülen kişilere yönelik 10 Kasım'da çeşitli ikametlere operasyon düzenledi. Düzenlenen operasyonlarda 5 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alanın 5 kişiden 2'si çıkarıldıkları mahkemece tutuklanırken, 1 kişi hakkında da adli kontrol kararı verildi. Diğer 2 kişi ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.
İDDİALARA YANIT
Van Emniyet Müdürlüğü, 5 kişinin gözaltına alınması sırasında ortaya atılan iddialara da cevap verdi. Emniyet Müdürlüğü'nden konuyla ilgili yapılan yazılı açıklama şöyle:
"Yapılan operasyonla ilgili bazı iddialar gündeme getirilmiştir. Konu ile ilgili olarak: Aramalar mevzuata uygun olarak hakim kararı ile yapılmış, hiçbir evin kapısı zorlanmamış, personelimiz tarafından duvarlara kesinlikle herhangi bir yazılama yapılmamıştır. Aramalar esnasında özel eğitimli köpek ile sadece bir evin bahçesinde bulunan barakada narkotik madde araması yapılmış, evlerde kesinlikle köpekle arama yapılmamıştır. Ayrıca 10 yaşında gözaltına alınan hiçbir çocuk bulunmamaktadır. Gözaltına alınanlar arasında 18 yaşın altında şahısların bulunuyor olması hiç kimsenin arzulamadığı bir neticedir. Ancak küçük yaşta çocukları organize ederek, sadece bir gecede 65 molotof kokteyli ve el yapımı patlayıcı maddeyi güvenlik güçlerine attırmak suretiyle şiddet eylemlerine yönlendirenlerin de, çocuk hakları açısından sorgulanmaları ve bu konunun toplum önünde tartışılması gerektiğine inanıyoruz. Ayrıca tüm ülke genelinde olduğu gibi trafikte uygulanan cezai işlemler, elektronik sistemler de kullanılarak gerçekleştirilmektedir. İl Emniyet Müdürlüğü başta olmak üzere tüm resmi araçlara cezai işlemlerin hiçbir ayrıma tabi tutulmaksızın uygulanıyor olması bunun açık bir göstergesidir. Söz konusu iddialara bu kapsamda yaklaşılması, içinde bulunduğumuz toplumsal huzur ve barışın sürekliliği açısından önem arz etmektedir."