VAN merkezli Adana, Gaziantep, İstanbul, Kilis ve Kayseri'de, El Kaide örgütüne yönelik yapılan operasyonda gözaltına alınanlar bu sabah adliyeye sevk edilmeye başlandı. Van'da gözaltına alınan 20 kişi ile diğer illerde gözaltına alınıp dün Van'a getirilen 5 kişiden, sorgusu tamamlanan 13'ü, adliyeye gönderildi.
Yapılan teknik ve fiziki takiplerin değerlendirilmesi üzerine Van Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatı ile 2 gün önce Van Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube ekipleri harekete geçti. Van'da çeşitli adreslere yapılan eş zamanlı operasyonlarda aralarında El Kaide'nin önemli isimlerinden ve Guantanamo Hapishanesi'nde kalan İbrahim Şen ve Akit Gazetesi'nin Van eski sorumlusu Kenan Gül'ün aralarında bulunduğu 20 kişi gözaltına alındı. Operasyon kapsamında aralarında Gaziantep'te gözaltına alınan Haksöz Dergisi yazarı Abdulkadir Şen'in de bulunduğu diğer illerde gözaltına alınan 5 şüpheli de dün akşam kente getirildi.
Toplam 25 şüpheli bugün sabah saat 06.30'da iki otobüsle Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne getirilerek, burada sağlık kontrolünden geçirildi. Bu sırada gözaltında bulunan bazı kişiler, "Bu siyasi bir davadır, komplodur. Paralel terördür. Suriye halkına yapılan bir operasyondur. Açlıktan kedi yiyen insanlara yardım etmek terörizm değildir. Hoca Efendi yanlış yapıyorsun" diye konuştu.
Sağlık kontrolünün ardından Van Emniyet Müdürlüğü'ndeki sorgusu tamamlanan 13 şüpheli geniş güvenlik önlemleri altında Van Adliyesi'ne sevk edilirken, diğerlerinin Emniyet Müdürlüğü'nde yeniden sorguya alındı. Adliyeye getirilen şüpheliler, bodrum katından binaya alındı.
GÖZALTINA ALINANLAR
Van Merkezli yapılan El Kaide operasyonunda gözaltına alınan 25 kişi şunlar:
Ferit G., İ. Halil İ., Recep Ç., Sabri O., Sadi A., Şahabettin A., Abdullah K., Ali İhsan D., İbrahim Y., Alpaslan K., Ekrem M., M. Ali T., Yavuz Y., Orhan Y., Şükrü Ç., Abdulkadir Ş., Halis B., Serdar E., Kenan G., Atilla A., Yakup K., Öztekin O., İbrahim Ş., İlhami B. ve Ümit İ.