VAN'da dün akşamdan itibaren yaklaşık 15 saat içinde,  çoğu Van Gölü merkezli olan büyüklükleri Richter ölçeğine göre 1.5 ile 3,5 arasında değişen 25 deprem kaydedildi. Van Yüzüncü yıl Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Yer Fiziği Anabilim Dalı Başkanı Yrd.Doç.Dr. Mustafa Toker, bu sarsıntıların herhangi bir büyük depremin habercisi olmadığını söyledi.
Van'da 23 Ekim ile 9 Kasım 2011'de meydana gelen 7,2 ve 5,6 büyüklüğündeki depremlerin üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen sarsıntılar devam ediyor. Dün akşam saat 19.31 ile bugün saat 10.06 arasında Richter ölçeğine göre büyüklükleri 1.5 ile 3,5 arasında değişen 25 deprem kaydedildi.
14.5 saatte art arda meydana gelen ve herhangi bir hasara yolaçmayan bu depremler vatandaşları tedirgin ederken, Van Yüzüncü yıl Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Yer Fiziği Anabilim Dalı Başkanı Yrd.Doç.Dr. Mustafa Toker, korkulacak birşey olmadığını söyledi. Van Gölü'nü sınırlayan sınır faylarının Van ve yakın çevresinde oluşan depremlerin temel sebebi olduğunu anlatan Yrd. Doç. Dr. Toker şöyle konuştu:
"Bu sarsıntılar normaldir. Doğu Anadolu'da ana fay sistemlerine bağlı olarak yaşayan binlerce küçük fay sistemi vardır. Bu küçük fay sistemleri ortaya çıkan deprem enerjisini yer içinde depolarlar. Ve bu küçük fay sistemleri artık bu enerjiyi taşıyamayacak düzeye geldiklerinde milimetrik düzeyde kırılmaya başlarlar. Ve artçı şoklar olur. Çok fazla artçı depremin olmasının nedeni bölgenin çok karmaşık küçük fay sistemleriyle donatılmış olmasından kaynaklı. İlk 2 depremde ve beraberindeki artçı şoklar Van Gölü tektonik ve deformasyon sisteminin ürünüdürler. Ve hepsi Van Gölü kökenlidir. Deprem artçı şoklarının zaman zaman karada belirlenmesi Van Gölü'ndeki fay sistemlerinin eğimleriyle ilgilidir. Ama bunların hepsi göle aittir." GÖ(FE/AAA)(FOTOĞRAFLI)