Gülay KUYUCU/VAN, () - VAN Valiliği dün Başbakan Erdoğan'ın mitingi sırasında kentte çıkan olaylarda 20 güvenlik görevlisinin yaralandığını, 16 kişin de gözaltına alındığını açıkladı. Van Valisi Aydın Nezih Doğan, vandalizmin başlı başına medeniyet düşmanlığı olduğunu belirterek, "Bin yıllardır bir merkez şehir olarak etrafına; bilimsel, kültürel ve ticari başkentlik yapan kadim kent Van için bu vandalist eylem kötü bir hatıra olarak kalacaktır" dedi.
Cumhurbaşkanı adayı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dün Van'da düzenlediği miting sırasında bir grup Cumhuriyet Caddesi üzerinde toplanarak olay çıkardı. Konuyla ilgili Van Valisi Doğan, yazılı basın açıklaması yaptı. Vali Doğan, çıkan olaylarda 20 güvenlik görevlisinin yaralandığını belirterek şu açıklama bulundu:
"Gerek ziyaret sırasında ve sonrasında şiddet kültürünün kimi temsilcileri 'vandalizm' olarak tanımlanan bir yöntemle, emniyet güçlerimizin yasal uyarılarına ve sükunete davet eden girişimlerine rağmen, kentimizde uygunsuz davranışlar sergilemişlerdir. Bu çerçevede güvenlik güçlerimize taş ve kesici cisimlerle saldırmışlar, yollara barikat kurup ateş yakma girişimlerinde bulunmuşlar, şehrin ticari hayatının canlı biçimde yaşandığı ana cadde ve ara sokaklar üzerinde bulunan iş yerlerine, şehir mobilyalarına, resmi dairelere ve reklam panolarına zarar vermişlerdir. Çıkan saldırılar sonucunda 20 güvenlik görevlisi yaralanırken 20 işyeri, 3 banka, 2 trafik lambası, 3 reklam panosu, 3 mobese sistemi,1 elektrik direği, 2 vatandaş aracı, 13 polis aracı ile 1 kamu binasında hasar oluştu."
'VANDALİZM MEDENİYET DÜŞMANLIĞIDIR'
"Bilinmelidir ki, vandalizm başlı başına medeniyet düşmanlığıdır. Bin yıllardır bir merkez şehir olarak etrafına; bilimsel, kültürel ve ticari başkentlik yapan kadim kent Van için bu vandalist eylem kötü bir hatıra olarak kalacaktır. Van’ı ve kültürünü temsil etmekten uzak, demokrasiyi anlamamakta ısrarlı ve yönlendirilmiş, sayıları 750 kişiyi aşmayan bu şahıslardan; olaylara karıştığı tespit edilen 18 yaşından büyük 9, 18 yaşından küçük 7 kişi olmak üzere toplam 16 kişi gözaltına alınmıştır. Olaylarla ilgili adli tahkikat devam etmekte olup, malları hasar gören vatandaşlarımıza ilişkin zarar tespit çalışmaları sürdürülmektedir. Olaylardan maddi ve manevi zarar gören bütün vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor, bu gibi saldırılara asla izin verilmeyeceğini ve etkin bir şekilde saldırganların caydırılacağını kamuoyumuzun bilgilerine sunuyoruz."

FOTOĞRAFLI