Behçet DALMAZ/HAKKARİ, () - HAKKARİ'de bir grup sivil toplum kuruluşu temsilcisi, güvenlik güçlerinin Şemdinli, Yüksekova ve Çukurca ilçelerinin sınır kesimlerinde top atışlarından kaygı duyduklarını belirterek, Hakkari Valisi Yakup Canbolat ile görüştü. Valilik çıkışında gazetecilere açıklamalarda bulunan İl Genel Meclisi Başkanı Lokman Özdemir, bu top atışlarının devam etmesi halinde canlı kalkan olarak bölgeye gideceklerini söyledi.
Hakkari'de sivil toplum örgüt temsilciler, Çukurca İlçesi Köprülü Jandarma Taburu, Yüksekova'nın Oramar bölgesi, Şemdinli'nin Aktütün bölgelerinde dün güvenlik güçlerince yapıldığını iddia ettikleri top atışlarına tepki gösterdi. Aralarında Hakkari İl Genel Meclis üyeleri ve çeşitli STK temsilcilerinin bulunduğu 15 kişilik bir heyet, konuyu Hakkari Valisine aktardı. Vali Yakup Canbolat ile yapılan görüşmenin ardından STK'lar adına açıklama yapan Hakkari İl Genel Meclis Başkanı DBP'li Lokman Özdemir, çözüm sürecinin devam ettiği böyle bir süreçte askerler tarafından yapılan top atışlarının kendilerini kaygılandırdığını söyledi. Özdemir, şöyle konuştu:
"Biliyorsunuz 1.5-2 yıldır çatışmasızlık süreci devam ediyor. Ama maalesef zaman zaman operasyonlar yapılıyor, zaman zaman top atışları yapılıyor. Yüksekova'nın Oramar ve Şemdinli'nin Aktütün böygesinde top atışları yapıldı. Bunun yanı sıra Mardin ve daha bir kaç ilde de çatışmalar yaşanıyor. Bzi bunu basından öğrendik. Bizi bunu doğru bulmuyoruz. Biz de STK'lar olarak bu konuyu vali beyle görüştük. Tekrar çatışmaların yaşanmasını istemiyoruz. Vali bey de bu konuda üzerine düşen görevi yapacağını söyledi. Derin güçler, Suriye, Irak, Mısır ve Ortadoğu'daki yaşanan savaşı bir şekilde Türkiye'ye sıçratmaya çalışıyorlar. Bilhassa Oramar, Aktütün'deki top atışlarını uygun görmüyoruz. Eğer bu top atışları devam ederse, biz canlı kalkan olarak oraya gideceğiz."
STK'ların bu açıklamasına Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) il Eş Başkanı Mehtap Daştan Demirer ve CHP Hakkari il Başkanı Mehmet Baş da destek verdi.

FOTOĞRAFLI