ADALET Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, arabuluculuk sisteminin 14 Kasım'da uygulanmaya başladığını hatırlatarak, "Arabuluculuk sisteminin birçok avantajı var. Çok kısa zamanda uyuşmazlıklar çözülecektir. Bazen yarım günde, bazen bir günde, bazen 1,5 günde, en fazla 1- 2 hafta içinde çözülecektir. Bu da dava yolundan daha kısa olduğunu göstermektedir. Daha az masraflıdır. Sadece arabuluculuk asgari ücreti tarifesi oranında ücreti ödemektedirler" dedi.
Merkez Nilüfer İlçesi'nde bulunan Bursa Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği (BESOB) Hizmet Binası'nda Adalet Bakanlığı, TESK ve UNDP Türkiye ortaklığında esnaf ve sanatkarlar odaları temsilcilerinin katılılmıyla 'Türkiye’de Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Uygulamasının geliştirilmesine destek projesi, ticari uyuşmazlıklarda arabuluculuk' konulu toplantı yapıldı. Toplantı öncesinde arabuluculuk sistemi ile ilgili bilgi veren Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, sistemin 14 Kasım'da yürürlüğe girdiğini hatırlatarak şunları söyledi:
"İki Türk vatandaşı uyuşmazlığa düştüğünde mahkemeye gitmeden kendi çözümünü kendi bulabilecektir. Bu çözümü bulmasında arabulucular teknik, sistematik uygulamalarla yardımcı olacaktır. Taraflar kendi kararını kendilerini verecektir. Dava yoğunluğundan, farklı uzlaşı anlaşma ile barış içinde el sıkışarak kendi çözümünü bulacaktır. Bu Türk insanına tanınmış bir haktır. Ülkemizde uygulanmaya başlamıştır. Birleşmiş Milletler kayıtlarına göre 160 ülkede arabuluculuk sistemi uygulanmaktadır."
Şu anda bin 457 kişinin arabuluculuk sınavını kazandığını açıklayan Öztatar, "Şu anda 50'nin üzerinde sicile kayıt var. Bu sayı bin 300'lere kadar ulaşacaktır. İlk 5 günde başvuru sayısı ise 150'ye ulaştı. Bu bir aylık süreçte bin 300- bin 400 sisteme kayıt olacak. 53 ilde fiilen arabulucular faaliyete başlayacak tabelalarını asacaklar" diye konuştu.
ARABULUCULUK EĞİTİMİ ALDILAR
Arabulucuların hukuk fakültesi mezunları arasından seçildiğini kaydeden Öztatar, adayların 5 yıllık mesleki kıdeme sahip olmaları gerektiğini belirtti. Seçilenlerin 48 saat eğitime tabi tutulduklarını da anlatan Öztatar şöyle konuştu:
"Özellikle psikoloji eğitimi aldılar. İkna yöntemleri, müzakere yöntemleri, empati, beden dili, iletişim teknikleri gibi eğitimler aldılar. Daha sonra bizim yapmakta olduğumuz yazılı sınavda 75 puan ve üzerinde alınca mülakata tabi tuttuk. Uygulamalı senaryo sınavını kazanan bin 457 adayımız sicile başvurma hakkı kazandı. 2'nci sınavı da Türkiye'de 18 ilde 21 Aralık 2013'te gerçekleştireceğiz. Bu sınav için son başvuru ise 27 Kasım 2013."
VATANDAŞ İNTERNETTEN ARABULUCUSUNU SEÇEBİLECEK
Vatandaşların arabulucu seçimi ile ilgili de bilgi veren Öztatar, arabuluculuk daire başkanlığının resmi internet sitesinde arabulucular sicili olduğunu ifade ederek, tarafların o sicile bakarak kendi arabulucularını seçebileceğine kaydetti. Tarafların sistem ile sorunlarını kendilerinin çözeceğini ifade eden Öztatar, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Hukuk uyuşmazlıkları ile ilgili arabuluculuk sistemi uygulanacaktır. Hukuk uyuşmazlıklarında kamu düzenine ilişkin olmayan uyuşmazlıklar örneğin bir boşanma, velayet davası arabuluculuk ile ilgili değil. Ticari uyuşmazlık, işçi ve işveren arasındaki uyuşmazlıklar arabulucular ile ilişkin ticari uyuşmazlıkta bunun uygulanacağını düşünüyoruz. Arabuluculuk sisteminin birçok avantajı var. Çok kısa zamanda uyuşmazlık çözülecektir. Bazen yarım günde, bazen bir günde, bazen 1,5 günde, en fazla 1- 2 hafta içinde çözülecektir. Bu da dava yolundan daha kısa olduğunu göstermektedir. Daha az masraflıdır. Sadece arabuluculuk asgari ücreti tarifesi oranında ücreti ödemektedirler. Yargılama masrafından kaçınılmaktadır. Ayrıca ticari uyuşmazlıklarda gizlilik ilkesi gereğinde ticari sır kavramı önemlidir. Arabuluculuk gizli bir süreç olduğu için şirketlerin ticari sırları gizli kalmaktadır. Bu da ayrıca bir avantajdır."
Arabulucuk ile igili asgari ücret tarifesi bulunduğunu ifade eden Öztatar, bir saat süren seansın ücretinin 120 TL olabileceğini sözlerine ekledi.