Mehmet KAYMAK/ADANA, () - ADANA'da, "Ranzadan düşüp kafasını çarptı" denilerek götürüldüğü hastanede ölen ancak vücudunda darp izleri saptanınca üvey annesi 31 yaşındaki Filiz Ö. hakkında 'cinayet' suçlamasıyla dava açılan 5 yaşındaki Güler Aydoğdu'nun kesin ölüm sebebini İstanbul Adli Tıp Kurumu belirleyecek.
Merkez Seyhan İlçesi Yeşiloba Mahallesi'nde oturan ve at yetiştiriciliği yapan 29 yaşındaki Gıyasettin Aydoğdu'nun eşi Aycan Aydoğdu 2.5 yıl önce kanser hastalığından öldü. Kızı Güler ile yalnız kalan Aydoğdu, ailesinin de tavsiyesiyle, eşi trafik kazasında ölen bir çocuk annesi Filiz Ö. ile nikahsız olarak evlendi. Çiftin, olaydan 6 ay önce bebekleri oldu. 30 Haziran 2013 günü, iddiaya göre, Filiz Ö., evde temizlik yapmak için bebeğini komşusuna bıraktı. Kendi kızı sokakta, üvey kızı da odada oynamaya başladı. Filiz Ö. iddiaya göre, banyoyu temizlerken açık olan kapıdan Güler'in sırt üstü düşerek kafasını ranzaya çarptığını gördü. Koşup baygın haldeki Güler'in önce banyoda yüzünü yıkadı, kendine getiremeyince kucaklayıp sokakta bulduğu bir araçla hastaneye götürdü. Sağlık görevlileri, şuuru kapalı olan Güler'in kasıklarında, kollarında ve gövdesinde dayak izine benzer ekimozlar olduğunu görünce durumu polise bildirdi. Kız çocuğu, müdahalelere karşın 3 gün sonra öldü.
ÜVEY ANNEYE CİNAYET SUÇLAMASI
Vücudundaki ekimozlar üzerine üvey anne Filiz Ö., 'cinayet şüphelisi' olarak suçlandı. Soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı, üvey anne Filiz Ö. hakkında 'çocuğu veya beden ve ruh bakımından kendisini savunamayacak kişiyi öldürme' suçundan ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası istemiyle dava açtı.
"RANZADAN DÜŞTÜ"
3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanan sanık Filiz Ö., suçlamayı kabul etmedi. Olay günü eşinin dışarı çıktığını kendisinin de evde temizlik yaptığını belirten Filiz Ö., "Öz kızım komşumuzun çocuklarıyla ders yapıyordu. Bebeğimi de komşulara bırakmıştım. Üvey kızım Güler de evde oyun oynuyordu. Ben banyoyu temizlerken ranzadan düştüğünü ve başını ranzanın kenarına çarptığını gördüm. Bayılmıştı. Kendine gelsin diye yüzünü yıkadım. Ayılmayınca kucağıma alarak sokakta bulduğum otomobille hastaneye götürdüm. Banyodan çıkarken de ayağım kaydı, kucağımda Güler ile yere düştüm. Ben Güler'i hiç dövmedim. Suçlamayı kabul etmiyorum" dedi.
ŞİKAYETÇİ OLDU
Baba Gıyasettin Aydoğdu, nikahsız eşi sanıktan şikayetçi olduğunu söyledi. Aydoğdu, "Eşinin kızıma kötü davrandığını, hem kendisinden hem de komşularımdan duymuştum. Evlenirken kızımı akrabalarıma verebileceğimi söyledim. Eşim de 'Bir yetim bende var. Bir de sende var. Ben 2'sine de bakarım' dedi. Sonra kızıma iyi davranmadığını öğrendim" diye konuştu.
BEYİN KANAMASINDAN ÖLMÜŞ
'Ölümün künt kafa travmasına bağlı beyin kanaması sonucu oluştuğu' bildirilen Adana Adli Tıp Kurumu'nun raporunda, küçük kızın dış muayenesinde ise kollarında, bacaklarında, gövdesinde ve kulak arkasında çok sayıda ekimozlar bulunduğu, sırtındaki ekimozun ısırık izi ile uyumlu olduğu, üst duvaklarında kanamalı sıyrık ve dişlerinde kırıklar olduğu bildirildi. Küçük kızın otopsisini yapan adli tıp uzmanları, otopsi tutanağındaki bulgu ve tespitlerin doğru olduğunu ancak küçük kızın bacağındaki ekimozun dışındaki izlerin tedaviye bağlı bulgular olduğunu söyledi.
Küçük kızın ranzadan düşerek mi öldüğünün yoksa üvey annesi tarafından mı öldürüldüğünün belirlenmesi için olayın meydana geldiği evde keşif yapan mahkeme heyeti, son duruşmada da dosyanın içerisindeki ölen çocuğa ait tüm tedavi belgeleri, raporlar, otopsi tutanağı ve diğer deliller ile birlikte İstanbul Adli Tıp Kurumu'na gönderilmesine karar verdi.
ADLİ TIP KARAR VERECEK
Kararda, küçük kızın ölümüne sebep olan künt kafa travmasının düşmeye bağlı veya başka bir şekilde oluşup oluşmayacağı, yine diğer yaralanmaların düşme ya da çarpma sonucu mu oluştuğu veya dışarıdan başka birinin müdahalesi ile mi oluştuğu, sanığın savunmasında belirttiği üzere ranzadan düşme sonucu ya da başın düz bir zemine çarpması sonucu bu şekilde yaraların oluşup oluşmayacağı hususunda ayrıntılı ve gerekçeli rapor aldırılmasını talep etti.

(FOTOĞRAFLI)