HATAY'ın Reyhanlı İlçesi'nde 52 kişinin ölümü ile sonuçlanan bombalı saldırı ile ilgili gizli belgeleri dışarı sızdırmakla suçlanan 26 yaşındaki er Utku Kalı, Samsun 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde 3'üncü kez hakim karşısına çıktı. Dava ertelenirken, mahkeme heyeti tutuksuz yargılanan Utku Kalı'nın da duruşmalardan vareste tutulmasına karar verdi.
Hatay'ın Reyhanlı İlçesi'nde 11 Mayıs 2013 tarihinde düzenlenen, 52 kişinin ölümüne neden olan patlamayla ilgili üzerinde 'Gizli' ibaresi bulunan 4 belgeyi dışarı sızdıran ve internette yayınlanmasına neden olduğu gerekçesiyle tutuklanan jandarma er Utku Kalı, özel yetkili Samsun 3'ncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapılan yargılamalar sırasında geçen ay yapılan ikinci duruşmada tahliye edildi. Bugün tutuksuz olarak yeniden hakim karşısına çıkan Kalı, savunmalarına ekleyeceği bir şey olmadığını söyledi. Kalı'nın avukatları, sanığın vatani görevinin 1 Ocak'ta sona ereceğini, tedavi olacağını belirterek duruşmalardan vareste tutulmasını istedi. Avukatlar, 2 polis ve 1 öğretmen tarafından hazırlanan 37 sayfalık bilirkişi raporunu incelemediklerini de belirtti. Utku Kalı'nın avukatı olan ablası Ceren Kalı, dava konusu belgelerin İçişleri Bakanlığı ile ilgili olduğunu söyleyerek, şöyle dedi:
"Raporu hazırlayan 2 polis memuru da İçişleri Bakanlığı'na bağlıdır. Bu yüzden tarafsız olacaklarını düşünmüyoruz. Bilişim hukukçusu, akademisyen ve bir bilişim uzmanından oluşacak bilirkişiler tarafından yeniden rapor düzenlenmesini talep ediyoruz. Utku'nun 1 Ocakta askerliği bitecek ve tedavisi yapılacak. Bu nedenle duruşmalardan da vareste tutulmasını talep ediyoruz."
Toplam 37 sayfadan oluşan bilirkişi raporunda ise, dava konusu 4 belgenin sanığa ait telefonda 1'den fazla yerde depolandığı, ayrıca belgelerin sanığa ait e-mail adresinden yine kendisine ait başka bir e-mail adresine gönderildiği, 21 Mayıs 2013 tarihinde Utku Kalı ile belgeleri gönderdiği iddia edilen Erman P. arasında belgelerle ilgili görüşmeler yapıldığı ve belgeleri gönderdiğinin tespit edildiği belirtildi.
JANDARMA "BELGELER GİZLİDİR" DEDİ
İkinci duruşmada İçişleri Bakanlığı'na dava konusu olan belgelerin gizli olup- olmadığının sorulması üzerine, bakanlık mahkemenin yazısını Jandarma Genel Komutanlığı'na gönderdi. Jandarma Genel Komutanlığı'ndan mahkemeye gönderilen yazı da ise her bir belgenin gizli olduğunu belirttiği ortaya çıktı.
Mahkeme heyeti, sanığın avukatlarının yeniden bilirkişi raporu alınması yolundaki istemini kabul etmedi. Ancak heyet, Genelkurmay Başkanlığına yazı yazarak, belgelerin devletin güvenliği veya iç ve dış siyasal yararları bakımından gizli kalması gereken belgeler olup olmadığını, gizlilik kararına dayanak olan kanun, tüzük, yönetmelik, genelge gibi düzenleyeci işlemlerin gösterilmesini, belgelerin gizlilik derecelerinin ne olduğunun belirtilmesini istedi. Mahkeme heyeti, Utku Kalı'nın duruşmalardan vareste tutulmasına karar verip gelmeyen tanıkların dinlenmesi ve eksik belgelerin tamamlanması için duruşmayı 3 Mart'a erteledi.
Belgelerin gönderildiği Erman P.'nin ise, İstanbul'da tutuksuz yargılandığı belirtildi.