ERZURUM'da, kamulaştırma çalışmalarında sahte tapularla arazi sahibi olmayan kişilere 1 milyon 996 bin liralık haksız ödeme yapıldığı iddiasıyla, Büyükşehir Belediye Başkanı AK Partili Ahmet Küçükler ile birlikte yardımcıları, genel sekreter ve meclis üyeleri hakkında soruşturma açılmasına İçişleri Bakanlığı izin verdi.
Erzurum'da kamulaştırma yapılan semtlerde, ev ve işyeri bulunmayan bazı kişilere sahte tapularla 1 milyon 996 bin lira ödeme yapıldığı yönünde Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, Cumhuriyet Başsavcılığına ihbarda bulundu. Bunun üzerine Başsavcılık tarafından belediyedeki 400'e yakın kamulaştırma dosyası bilirkişiye inceletildi. Cumhuriyet Başsavcılığı'nın İçişleri Bakanlığı Teftiş Kurulu ve Sayıştay Başkanlığı'na yaptığı başvuru üzerine 3 Sayıştay denetcisi belediyeye gelerek inceleme yaptı.
MEMURLARIN ARDINDAN SİYASİLERE DE SORUŞTURMA
Savcılık, usulsüz ödeme ile ilgili olarak Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanı U.D., İmar ve Şehircilik Şube Müdürü A.S. ile aynı yerde görevli memurlar İ.Ö., E.G. hakkında soruşturma açtı. Soruşturmayı genişleten savcılık Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, yardımcıları, genel sekreter ve belediye encümenlerinin tamamı hakkında da İçişleri Bakanlığı'ndan soruştuma için izin istedi.
173 SAYFALIK RAPOR
İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişleri tarafından yapılan inceleme sonrası hazırlanan 173 sayfalık rapor bakanlığa verildi. Müfettişlerin raporunda 1 milyon 996 bin liranın şüpheliler tarafından zimmetlerine geçirildiği belirtildi. İçişleri Bakanı Muammer Güler tarafından Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, yardımcıları, genel sekreter ve tüm belediye encümen üyeleri hakkında 'görevi kötüye kullanma, resmi begede sahtecilik, nitelikli dolandırıcılık, edimin ifasına fesat karıştırmak' suçundan soruşturma başlatılması için izin verildi. Mülkiye Müfettişlerinin raporu gelmesi ve izin verilmesi üzerine Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı da soruşturma başlattı.
BAŞKAN KÜÇÜKLER SUÇ DUYURUSUNDA BULUNMUŞTU
Öte yandan yolsuzluk olaylarının duyulması üzerine 15 Ekim 2012'de bir basın toplantısı düzenleyen Ahmet Küçükler, adli ve idari soruşturmanın sürdüğünü İmar Daire Başkanı dahil 11 görevlinin açığa alındığını söylemişti. Cumhuriyet Başsavcılığı'na giderek kendisinin ihbarda bulunduğuna dikkati çeken Ahmet Küçükler, şunları söylemişti:
"Kamulaştırma çalışmalarında hayali ödemeler yapıldığı yönünde 1 Ekim 2012 günü ihbar aldık. Saat 17.00'de gelen ihbar üzerine 2 saatlik bir inceleme ve araştırmanın ardından, aynı gün saat 19.00'da Teftiş Kurulu Başkanı'nı evinden çağırarak soruşturmayı başlattık. Biz Erzurum'un 25 kuruşu için hesap yaparken, böyle bir usulsuz ödemenin gerçekleşmiş olmasına üzüldük. Sahte tapu ve sahte banka makbuzları düzenlenmiş. Üç imza ile para İller Bankası'ndan çekilmiş. Erzurum'da şu an biz 10 ayrı noktada kamulaştırma yapıyoruz. Bununla alakalı tüm dosyaları savcılığa intikal ettirdik."