İZMİR’in Urla ilçesi Zeytineli Köyü Hacılar Koyu’nda bulunan villaların 1'inci derece SİT durumunun, 3'üncü dereceye düşürülmesine karşı Yeşil İzmir Dayanışması imza kampanyası başlattı. Valiliğin karara itiraz etmemesini eleştiren çevreciler SİT durumunun eski haline getirilmesi için hazırladıkları dilekçeleri imzalayıp Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na gönderilmesi amacıyla valiliğe teslim etti.
Türkiye gündemine 17 Aralık sonrası süreçte, işadamı Latif Topbaş ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın tape kayıtlarıyla giren Urla’nın Zeytineli Köyü'nün Hacılar Koyu’ndaki villaların bulunduğu arazinin 20 hektarlık bölümündeki 1'inci derece SİT durumu, 3'üncü dereceye düşürüldü. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün bu kararı, bakanlığın da onaylamasıyla askıya çıkartıldı. İzmir Valiliğinin de karara itiraz etmemesi üzerine SİT durumu değişikliği gerçekleşti.
VALİLİK ÖNÜNDE AÇIKLAMA
Bu sürece itiraz eden Yeşil İzmir Dayanışması, valilik önünde imza kampanyası başlattı. SİT durumunun eski haline getirilmesi istenen dilekçeler, vatandaşların imzalanmasının ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na iletilmek üzere valiliğe teslim edildi. Bu sırada protestocular adına basın açıklamasını Prof. Dr. Kayhan Kantarlı, yaptı. Prof. Dr. Kantarlı, “Hacılar Koyu, verilen bu kararla arkasında siyasi güç bulunan bir ailenin özel koyu haline getirildi. İl Özel İdaresi’nin verdiği yıkım kararıyla ilgili mahkemede halen temyizde devam etmektedir. Ülkemiz gerçeklerine göre, kurtarılmak istenen kaçak villa sahiplerinin arkasında bulunan siyasi güç ve bundan kaynaklanan baskı nedeniyle, Valilik ve Çevre İl Müdürlüğü’nün itiraz etmesi beklenmeyeceğinden bu itiraz gerçekleşmemiştir. İşte biz bu nedenle buradayız. Hiçbir yönetmelik anayasının üzerinde olamaz. Anayasa’nın 74'üncü maddesi her Türk vatandaşı kendisi ve kamu ile ilgili konularda dilekce verme hakkına sahıptır. İzmir halkı olarak bu sorumluluğun ilk adımını bugün gerçekleştiriyoruz. Söz konusu kararın düzeltilmesi için dilekçe gönderiyoruz. Bakanlığın görevi, doğal SİT alanlarına yapılmış ayrıcalıklı kaçak villaları, özel set kararıyla kurtarmak ve doğanın katledilmesine öncülük etmek değil, doğal ve külterel varlıklarımızı korumaktır” dedi.

TY(İÖ/AAA)(FOTOĞRAFLI)