Mustafa OĞUZ/İZMİR, () - EGE Üniversitesi’nde öğrenim gören bir grup kız öğrenci, İstanbul’da üniversiteli Özge Gündoğan’ın eski sevgilisi Mehmet E. tarafından belediye otobüsünde öldürülmesini protesto etti.
Edebiyat Fakültesi önünde toplanan yaklaşık 50 öğrenci kadın cinayetlerinin artık son bulmasını istedi. Kampüs içinde dolaşarak eylemlerini sürdüren öğrenciler 'Erkek vuruyor devlet onu koruyor, Özge’nin hesabı sorulacak, AKP’ye inat yaşasın hayat, Katillerden hesap kadınlar soracak, Asla uslu kız olmayacağız' sloganları atarak yürüdü. Grup kendilerini uzaktan izleyen sivil polislere de 'Bizleri değil gidin yolsuzluk yapanları, kutucukları dolduranları izleyin' diye bağırdı.
Kendilerini Ege Üniversiteli Kadınlar olarak tanıtan öğrenciler tarafından yapılan basın açıklamasında Özge Gündoğan’ın emniyete başvurup koruma talep ettğini ve karşılanmayan talebi sonuncunda ise eski erkek arkadaşı tarafından kurşunlanarak öldürüldüğünü belirterek, "Eğitim hakkımızı çalan, evde kimlerle kalacağımıza dahi karışan kadın düşmanı politikalarla, gericilikle beslenen bu sistem en sonunda da yaşam hakkımızı çalıyor. Bizler bu sistemin başbakanına soruruyoruz; öldürülen kız kardeşlerimizin hesabını nasıl vereceksiniz? Akladığınız onca tecavüzcünün hasabını nasıl vereceksiniz? Adımızı kullanarak kurdukları bakanlıklarda ürettikleri kadın düşmanı poltikalarla tüm hayatımıza müdahale eden sözde bakanlarınız Özge Gündoğan’ın hesabanı nasıl verecek?" dedi.
BİR GRUP DA UÇURMA UÇURDU
Ege Üniversitesi Karikatür Mizah Topluluğu da kadınlara uygulanan şiddeti uçurtmalarla protesto etti. Topluluk üyeleri kendi elleriyle yaptıkları, üzerinde kadına şiddete dikkat çeken yazılar bulunan uçurtmaları, Ege Üniversitesi Kampüsü içinde uçurdu. Aynı alan içindeki başka bir etkinlikte, Üniversitenin Capoeıra Brasil Grubu öğrencileri de yaptığı gösteride şiddeti kınadı. Yüzlerce öğrenci hem uçurtmaları hem de grubun nefes kesen gösterisini heyacanla izledi. Erkek öğrenciler de kız arkadaşlarının yanında yer alarak kadına şiddetin önlenmesi için destek verdi.           

MO(İÖ/BT) (FOTOĞRAFLI)