ŞIRNAK'ın Uludere İlçesi Irak sınırında 2011 yılında düzenlenen ve 34 kişinin ölümüne neden olan hava operasyonunu soruşturan Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığı'nın takipsizlik kararına, Diyarbakır Barosu ve İHD tepki gösterdi. Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, Birleşmiş Milletler yetkililerini incelemeye çağıracaklarını belirtirken; İHD, AİHM'e başvuracaklarını açıkladı.
Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi düzenlediği basın toplantısında, Uludere'de 34 sivilin katledildiğini belirterek, askeri savcılığın kararının hiçbir hukuki değerinin olmadığını iddia etti. Elçi, "Bizim için hiç bir hükmü de yoktur. Bunu savcıya iade ediyoruz. Biz ne özel yetkili savcılardan, ne de askeri savcılardan tarafsız ve adil bir soruşturma beklemedik. Eylem tüm devletleri bağlayan Birleşmiş Milletler Cenevre Sözleşmeleri'nin ortak 3'üncü maddesinin açık ihlalidir. Diyarbakır Barosu olarak karara karşı itiraz, Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvuru yollarının etkili şekilde kullanılması gibi, Birleşmiş Milletler yetkililerini de görev ve incelemeye çağıracağız. BM keyfi ve kısa yoldan infazlar Özel Rapörtörü ve diğer BM mekanizmalarının harekete geçmesi için girişimde bulunacağız. Biz zaten Askeri Savcılıktan bir adalet beklemiyorduk" dedi.
"YA SORUŞTURURSUNUZ YA DA DÜNYA SORUŞTURUR"
Askeri savcılığın soruşturması ile faillerin kendi kendilerini soruşturduğunu belirten Baro Başkanı Elçi, bu eylemin cezasız kalmasının düşünülemeyeceğini söyledi. Bu soruşturmayla faillerin kendi kendilerini soruşturduğunu belirten Elçi şunları söyledi:
"Birleşmiş Milletler bu infazlara ilişkin özel rapörtör her zaman şikayet üzerine dünyadaki herhangi bir ülkeye ziyaret gerçekleştirebilir. Şikayet konusunu inceleyip, delilleri toplayabilir, bir rapor hazırlayarak, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri ve diğer makamlara sunabilir. Türkiye uluslararası toplumun bir üyesidir. Burası dağ başı değildir. Türkiye Avrupa Konseyi ve Birleşmiş Milletler'in üyesidir. Eğer bir ülke kendi yetkilileri tarafından sivillere karşı işlenen suçları soruşturmuyorsa, böyle durumda uluslarası toplumun yetki ve sorumluluğu ortaya çıkar. Ya soruşturacaksınız, ya da dünya soruşturur. Biz buradan uyarıyoruz. Adalet Türkiye'de gerçekleşsin. Bu işi uluslararası mekanizmalara bırakmasınlar. Bizim amacımız uluslararası platforma taşımak değildir. Biz adaletin bu topraklarda gerçekleşmesini umuyoruz. Soruşturmada talimatın Necdet Özel tarafından verildiği yazılıyor. Ama hakkında soruşturma izni bile istenmemiş. Burada askeri kanunlar da ihlal edilmiş."
İHD: GENELKURMAY KARARINI TANIMIYORUZ
İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici de düzenlediği basın toplantısında Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığı'nın aldığı kararı tanımadıklarını söyledi. Bilici, "Roboski katliamı insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur. İnsanlığa karşı suçlarda zaman aşımı işlememektedir. İnsan hakları savunucuları olarak hukuksal süreci takip edeceğimizi, Anayasa Mahkemesi'nde sonuç alınamazsa dosyanın AİHM'e taşınacağını, AİHM'in 1994'te Şırnak'ta bombalanan köylerle ilgili verdiği emsal karara uygun bir karar vererek Türkiye'yi mahkum edeceğini, bu mahkumiyet ile beraber bu olayda sorumluluğu olanların tümünün yargı önüne çıkarılacağını vurgulamak isteriz" dedi.