BURSA, () - TÜRKİYE'nin kış turizm merkezi Uludağ'da, 2009 yılında kayak yaparken kaybolan ve yardım beklerken donarak ölen üniversite öğrencisi 21 yaşındaki Ümit Özgen’in ölümüyle ilgili olarak Bursa 5'inci Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, Jandarma Arama Kurtarma Birliği’nde görevli olan 7 askere 'taksirle ölüme sebep olmak' suçundan 2'şer yıl hapis cezası verildi. Askerlerin cezaları hafifletici nedenlerle 1 yıl 8’er aya indirilip ertelendi.
Bilkent Üniversitesi Turizm ve Otelcilik Meslek Yüksekokulu son sınıf öğrencisi Ümit Özgen, 19 Ocak 2009’da okul arkadaşlarıyla geldiği Uludağ’da snowboard yaparken kayboldu. Arama Kurtarma ekipleri tarafından 14 saat süren aramalar sonucunda Ümit Özgen Volfram Madeni Bölgesi’nde gece saat 01.30 sıralarında şuuru kapalı olarak bulundu. Ümit Özgen, Jandarma Arama Kurtarma ekipleri tarafından bulunduğu bölgeden alınıp kar motorlarıyla oteller bölgesine getirilip 112 Acil Servis ambulansı ile Muradiye Devlet Hastanesi’ne kaldırılırken yolda hayatını kaybetti.
BABADAN İHMAL SUÇLAMASI
Ümit Özgen’in ölümüyle ilgili Bursa Cumhuriyet Savcılığı soruşturma başlatırken, oğlunun kaybolduğunu öğrenince Ankara’dan Bursa’ya gelip Uludağ’a çıkan baba Haluk Özgen, oğlunun ölümüne ihmalin neden olduğunu ileri sürmüştü. Cep telefonu şirketinden yer tespiti istediklerini, ancak savcılıktan izin alınmasının istenmesi nedeniyle 4 saat beklendiğini ileri süren Haluk Özgen, "Tam 4 saat sonra noktayı bize verdiler. Bu arada kimleri devreye sokmadık ki. Uludağ gibi bir yerde bunu nasıl becerdiler, onlara sormalı" diye konuşmuştu.
5 YIL SÜREN DAVADA KARAR
Bursa 5’inci Asliye Ceza Mahkemesi, 5 yıl sonra yargılamayı tamamlayarak kararını açıkladı. Olay tarihinde Jandarma Arama Kurtarma Timi’nde görevli olan Astsubay ve Uzman Çavuşlardan oluşan Necati O. Hasan Y. Gökhan A. Atilla D. Selahattin K. Erkan B. ile Uğur Z. 'taksirle ölüme sebep olmak' suçundan 2 yıl hapis cezası aldılar. Mahkeme heyeti 7 askerin cezalarını daha sonra hafifletici sebeplerden dolayı 1 yıl 8’er aya düşürüp erteledi.

FOTOĞRAFLI