İsmail AKDUMAN/SAMSUN, () - GEZİ eylemlerine destek veren İstanbul Barosu avukatlarına yapılan müdahaleyi protesto etmek için yürüyüş yapan Samsun Barosu avukatlarına twitter'dan hakaret ettiği suçlamasıyla hakkında dava açılan 48 yaşındaki Yakup Güven, hakim karşısına çıktı. Güven, "Anayasada düşünce ve ifade etme özgürlüğü vardır. Söylediğim sözlerde bu kapsamdadır" dedi. Duruşmaya Güven'den şikayetçi olan 19 avukattan 14'ü katılarak şikayetlerini tekrar etti.
Gezi eylemlerine destek vermek için İstanbul Çağlayan Adliyesi'nde geçen yıl Haziran ayında basın açıklaması yapan avukatlara, polisin müdahale ederek bazılarını gözaltına almasına Türkiye'nin birçok yerinde tepki gösterildi. Samsun Barosu'na kayıtlı bazı avukatlar da bu olayı protesto etmek ve meslektaşlarına destek vermek için Cumhuriyet Meydanı'ndan Adliye Sarayına doğru yürürken, Atatürk Anıtı önünden geçti. Bu sırada avukatları izleyen Samsun Strateji Geliştirme Platformu Başkanı Yakup Güven, twitter'daki hesabından 'Şu an Samsun'da bir takım çapulcu parçası kendini bilmez ne idüğü belirsiz avukat heykele yürüyerek ülkeyi şikayet ediyorlar, diri dururken ölüye' diye yazdı.
Avukatlar tarafından sosyal medyadaki ifadelerin fark edilmesi üzerine 19 avukat Cumhuriyet Savcılığına dilekçe vererek, Güven'in Atatürk'ün hatırasına alenen hakaret ettiğini, ayrıca kendilerine de hakerette bulunduğunu ileri sürerek şikayetçi oldu. Yapılan soruşturma sonucunda Cumhuriyet Savcısı geçen yıl Aralık ayında Yakup Güven'in, Atatürk'ün hatırasına alenen hakaret etmediğini, avukatlara hakaret ettiğini belirterek 6. Sulh Ceza Mahkemesi'ne dava açtı. 2 yıla kadar hapis cezası istemiyle hakim karşısına çıkan Yakup Güven, yazdığını kabul ederek, "Anayasanın 20, 25 ve 26'ıncı maddeleri uyarınca kanaat ve düşünceleri ifade etme özgürlüğü bulunmaktadır. Söylediğim sözler bu kapsamdadır. Kimseyi hedef göstermedim. Ayrıca avukatlar meslektaşlarına mesaj çekerek onların da davaya katılmalarını telkin ediyorlar" diye konuştu.
Duruşmaya katılan 14 avukat ise anayasal haklarını kullanarak meslektaşlarına polis tarafından yapılan müdahaleyi protesto etmek için yürüyüş yaptıklarını belirterek, sanığın yazılı savunmalarında da hakaret etmeye devam ettiğini dile getirerek şikayetçi oldu. Gelmeyen 4 avukatın dinlenmesi için duruşma ertelenirken, çok sayıda avukatın da dilekçe vererek davaya müdahil olmak istediği belirtildi.

İA(MS/SS) (FOTOĞRAFLI)