Arzu KAYA/İSTANBUL, () TÜRKİYE Engelliler Vakfı (TÜREV) Başkanı Zilfinaz Abedan ve vakfın 9 yöneticisi hakkında "Hizmet nedeniyle görevi kötüye kullanma" suçundan 1 yıl 9'ar aydan 12 yıl 3'er aya kadar hapis cezası istemiyle Anadolu Asliye Ceza Mahkemesi'ne dava açıldı.  İddianameye göre vakfın uğradığı zarar toplamda 1 milyon 159 bin 679 lira.

SUÇ DUYURUSU ÜZERİNE BAŞLATILAN SORUŞTURMA TAMAMLANDI
Başbakanlık Vakıflar Genel Müdürlüğü İstanbul 2. Bölge Müdürlüğü ve İstanbul İl Dernekler Müdürlüğü tarafından geçtiğimiz yıl Temmuz ayında yapılan suç duyurusu üzerine Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma tamamladı.
Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, şüpheli Zilfinaz Abedan'ın Maltepe Yalı Mahallesi Cumhuriyet Caddesi'nde adresinde faal olan TÜREV başkanı, diğer şüphelilerin ise adı geçen vakfın yönetim kurulu üyeleri oldukları belirtildi. Vakfın başmüfettişi tarafından düzenlenen denetim raporu ve soruşturma sırasında bilirkişi heyeti tarafından düzenlenen raporlara da yer verilen iddianamede, şüphelilerin 2008 ve 2010 yılında düzenlediği organizasyonda elde edilen toplam 46 bin 950 lirayı vakfa gelir payı olarak kaydetmeyerek vakfı zarara uğrattıkları belirtildi.

1 MİLYON 111 BİN LİRALIK ZARAR
Vakıf tarafından Pendik Esenyalı Mahallesinde 4 bloktan oluşan yaşam evi merkezi için bir inşaat firmasıyla 'yüklenici' sıfatıyla sözleşmenin imzalandığı, daha sonra da 'alt yüklenici' sıfatı ile başka bir inşaat firmasıyla da sözleşme imzalandığı belirtilen iddianamede, "Vakfın 'alt yüklenici' ile inşaat faaliyetlerini gerçekleştirecek ise neden yüklenici firmaya ihtiyaç duyulduğunun anlaşılamadığı, böylece alt yüklenici firma yüklenici firmaya fatura kesip yüklenici firmada vakıfa fatura kesme durumunda kalacağından çifte vergileme nedeni ile inşaat maliyetlerinin vakıf için daha da artacağı anlaşılmıştır" ifadelerine yer verildi.
Yaşam evi merkezi inşaatı için vakfın 2009-2012 yılları arasında 1 milyon 111 bin 685 lira ödeme yapmasına rağmen ödenen paralar ile ilgili fatura almadıkları, böylece vakıfı zarara uğrattıkları kaydedildi.

BAĞIŞ KUTULARI EKSİK
Vakıf tarafından 2009 ve 2010 yıllarında toplam 4 bin 742 şeffaf bağış kutusundan 504'ünün eksik olduğu ve bir şirket tarafından vakfa teslim edilen bin 44 liranın kayıtlara alınmayarak paranın sorumluların üzerinde kaldığı belirtilen iddianamede, şüphelilerin suçlamaları kabul etmediği, vakıf aleyhine sonuçlar doğuracak şekilde işlemlerde bulundukları ifade edildi.

VAKIF BAŞKANI VE YÖNETİCİLERİNE 12 YIL 3'ER AYA KADAR HAPİS CEZASI İSTEMİ
TÜREV Başkanı Zilfinaz Abedan ve vakfın 9 yöneticisi hakkında "Hizmet nedeniyle görevi kötüye kullanma" suçundan 1 yıl 9'ar aydan 12 yıl 3'er aya kadar hapis cezası istemiyle Anadolu Asliye Ceza Mahkemesi'ne dava açıldı. Şüphelilerin yargılanmasına önümüzdeki günlerde başlanacak.

AK (MK)