Türkiye'nin, 24 Nisan gecesi 02.00'de Irak'ın kuzeyindeki Sincar Dağı'nda PKK hedeflerini, Suriye kuzeyindeki Karaçok Dağı'nda ise YPG hedeflerini vurmasının ardından ilk tepki ABD'den geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner'in, "endişe duyuyoruz" sözlerine Türkiye sert tepki gösterdi.

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ise, terör örgütü PKK'nın Irak'ın kuzeyindeki Sincar'da yeni üsler kurmasına asla müsaade edilmeyeceğini açıklarken, Dışişleri Bakanlığı operasyon öncesinde, ABD ve Rusya dahil tüm askeri ve diplomatik kanalların bilgilendirildiğini duyurdu.

Açıklamada, "Sınırımızdan 30 kilometre derinlikte PKK mevzilerinden uzak durulması konusunda da gerekli uyarıları yapmıştık" denildi.

TÜM TARAFLAR BİLGİLENDİRİLDİ"

Dışişleri Bakanlığı, Sincar operasyonuna ilişkin tüm taraflara bilgi verdiğini açıkladı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD'yi haberdar ettiklerini belirterek, "ABD'ye askerlerini belli bir çizginin ötesine, yani sınırımızdan 20-30 kilometre güneye çekmelerini kendilerine de söyledik" diye konuştu. 

"ASLA MÜSAADE EDİLMEYECEK"

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Sincar ve Karaçok bölgelerine çok başarılı bir operasyon yaptığını belirterek, "Herkes şunu iyi bilmelidir ki PKK terör örgütüne ve onun uzantılarına kesinlikle Sincar'da yeni bir üs kurmaları imkânı tanınmayacaktır. Bu konuda arzumuz uluslararası iş birliğinin en üst düzeyde oluşturulmasıdır. Bunu yaparken de müttefiklerimizle olabilecek en üst düzeyde iş birliğine önem veriyoruz" ifadelerini kullandı.