Türkiye Kamu-Sen'e bağlı Türk Eğitim-Sen üyeleri akademisyenlerin ve idari personelin ekonomik durumlarının düzeltilmesi talebiyle Marmara Üniversitesi önünde basın açıklaması yaptı. Sendika üyeleri yanlarında getirdikleri ayakkabı kutularına, ödeyemediklerini söyledikleri, elektrik, su, doğalgaz faturalarını koydu.
Türk Eğitim-Sen üyeleri saat 12.30'da Marmara Üniversitesi Göztepe kampüsü önünde toplandı. "123 TL'niz sizin olsun biz 4+4'lük zam istiyoruz", "İdari personel köleniz değildir" yazılı dövizler açan sendika üyeleri, "Adınızda adalet, icraatta yok", "Üniversiteden aldınız yandaşlara verdiniz", "Hak adalet dediniz hakkımızı yediniz" sloganları attı. Sendika üyeleri yanlarında getirdikleri ayakkabı kutularına, ödeyemediklerini söyledikleri, elektrik, su, doğalgaz faturalarını koydu.
Grup adına basın açıklaması yapan Türkiye Kamu- Sen ve Türk Eğitim-Sen İstanbul İl Başkanı Hanefi Bostan, akademisyenlerin ve idari personelin sayısının yetersiz, ücretlerinin düsük ve özlük haklarının kısıtlı olduğunu belirterek, "Ücretlerin düşüklüğü nedeniyle, genç beyinlerimiz ya daha yüksek gelirli mesleklere yönelmekte ya da yurt dışı üniversitelere beyin göçü yaşanmaktadır. İdari personelemiz de geçim sıkıntısı nedeniyle daha iyi ücret alınabilen kurumlara geçmek, ya da memleketine gitmek için çırpınmaktadır. Öyle ki, Türkiye'de akademisyenlerin maaşı, Hindistan, Güney Afrika, Nijerya, Arjantin, Brezilya ve Kolombiya gibi ülkelerin dahi gerisinde kalmaktadır" dedi.
"Ülkenin kalkınması, dünyada hatırı sayılır bir yere gelmesi, bilgi toplumu olma yolunda aşama kaydedebilmesi için bilim insanlarının rahat çalışma imkanlarına kavuşması gerektiğini" belirten Bostan "Bilimsel araştırma yapması, önüne inşa edilen engellerin kaldırılmasıyla mümkün olacaktır. Bu bakımdan akademisyenlere ve idari personele konumlarına uygun maaş artışı yapılmalıdır. En azından 2001 yılındaki alım gücüne kavuşturulmalıdır. Üniversite ödeneğine 360'ar TL eklenmeli ve idari personele de üniversite ödeneği verilmelidir. Akademik personelin bilimsel çalışmalarda yaptığı harcamaları karşılamak üzere tüm akademik personele en düşüğü aylık 500 TL'den başlamak üzere, araştırma-geliştirme ödeneği altında ödenek tahsis edilmelidir" diye konuştu. Basın açıklamasının ardından sendika üyeleri olaysız dağıldı. (FOTOĞRAF)