ERTUĞRUL GÜNAY, YANGIN BÖLGESİNDE
Kültür ve Turizm eski Bakanı, İzmir Milletvekili Ertuğrul Günay, 125 hektarlık orman alanını yandığı yangın sonrasında Antalya'nın Kumluca İlçesi'nin Adrasan Mahallesi'ne gelerek incelemelerde bulundu. Önce Adrasan Sahili'ndeki yanan motel alanlarını gezen ve sahiplerinden bilgi alan Günay, Cici Baba Oteli'nin sahibi Veli Şahan ve eşi Dilek Şahan ile görüştü. Dilek Şahan, Günay'a, "İtfaiyelerin önüne yattık, yardım etmediler. Üzerimizden geçtiler. Öncelik ormanınmış" diye yakındı. Mithat Oteli'nin sahibi Öner Yorgancı'nın eşi Hatice Yorgancı da "Müşterilerimiz zarar görmesin diye hiçbirşey almadık. Kasa yanmaz dediler. Kasada yatıracağım paralarım yandı. Ne yapacağımı bilmiyorum" diye ağladı.
Günay, yanan tesisleri Kumluca Belediye Başkanı Ak Partili Hüsamettin Çetinkaya, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Çetin Osman Budak ile birlikte gezdi, zarar gören işletme sahiplerini dinledi.
Rüzgarın talihsizlik olduğunu, piknik ateşi olduğunun söylendiğini, kasıt olmamasını dilediğini söyleyen Ertuğrul Günay, "Yanan orman hepimiz için büyük bir acı. Ağaçlar bitkiler diğer canlılar. Ormanın hemen eteğinde 3 tesis var. Bir dükkan onlar da yanmış. Yurttaşlarımızın şikayetleri var. Hiç olmazsa bu ünitelere korunabilirdi diye. Orman ekipleri ormana öncelik vermişler bir ihmal değil ama eksiklik olmuş" dedi.
'ANKARA'YI ZORLAMAYA ÇALIŞACAĞIZ'
Ormanın hemen yanındaki tesislerinin kurtarılamadığını, tesislerin sigortalı da olmadığını vurgulayan Günay, şöyle konuştu:
"Günübirlik tesisler ve bir felakatle karşı karşıya kalmışlar. Durumu öğrenir öğrenmez buraya gelmek istedim ve gerekli bilgilerini alıyorum. Ankara'ya yarın gittiğimde de hem Ankara hem Antalya Valiliği nazarında bölgeye yardım ve ilgi için gerekli ricalarda bulunmaya çalışacağım. Şu anda can kaybı olmaması. Sözümü düzelttim ama burada ölen canlılar da bir can kaybı. Ama bir insanın yaralanmaması, ölmemesi tek tesellimiz. Bu dönemde orman yangınlarına karşı çok dikkatli olmak gerekiyor. Çünkü kurak bir kış geçirdik ve doğa kupkuru. Isı çok yüksek, ihmali bir felakete dönüştürebiliyor. Bunların tekrar etmemesini kalbimle temenni ediyorum. Sosyal yardım konusunda Ankara'yı zorlamaya çalışacağız."
'BAŞARILI OLAMADIK, ÜZGÜNÜM'
Yangının ilk çıktığı andan itibaren bölgede olduğunu belirten Kumluca Belediye Başkanı Hüsamettin Çetinkaya da "Rüzgarın etkili olması nedeniyle 7 helikopter 2 uçak ve koşuşturmaya rağmen başarılı olamadık, Kumluca'nın gülen yüzü denilen dünyaya açılan penceresi olan Adrasan'da bu tesisler yandı. Çok üzgünüm" dedi.
ATSO Başkanı Çetin Osman Budak da, bölgeyi 40 yıldır bildiğini, 1945'li yıllarda benzer yangın çıktığını ve üzerinden 70 yıl geçtiğini söyledi. Budak, "Yine bir yangın. Bu ormanlar 70 yaşında. Tekrar bir yangınla bu güzelliği kaybettik. Sahiller ve kentte yaşayanlarla ilgili mecliste bir şey söylemiştim. Önemli olan bilinç noktasında eksikliğimiz var. Tamamen doğal afet değil insan eliyle çıkmış bir afet" yorumunu yaptı.
Bölgedeki incelemelerini sürdüren Kumluca Kaymakamı Canan Hançer Baştürk, soğutma çalışmalarının devam ettiğini ve yangından etkilenen işletmelerle ilgili de hasar tespit çalışmalarına başlanıldığını söyledi. Yangında şu ana kadar 9 işletmenin etkilendiğini belirten Baştürk, "Yangın sırasında pansiyon, motel, restoran ve günübirlik işletmelerden oluşan 9 tesisimiz zarar gördü. Yangın kontrol altına alındı, soğutma çalışmaları devam ediyor, zarar gören işletmelerimizle ilgili hasar tespit çalışmaları başlatıldı" dedi. Yangın bölgesinde yangından etkilenen vatandaşlarla da görüşen ve geçmiş olsun dileğinde bulunan Baştürk, olayın adli boyutunu da ortaya koymak amacıyla jandarma tarafından incelemelerin yapıldığını belirtti.
Yangında zarar gören elektrik ve telefon hatlarını onarma çalışması da sürüyor.
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı AK Partili Menderes Türel de twitter üzerinden yaptığı açıklamada, "Adrasan'daki yangın yüreklerimizi de yaktı. Antalyamıza, ülkemize geçmiş olsun. Daha önce yaşadığımız Taşağıl yangını sonrasında 500 bin çam ağacı diktiğimiz gibi Adrasan'ı da tekrar ağaçlandıracağız" ifadelerine yer verdi.

FOTOĞRAFLI