Ferit DEMİR/ TUNCELİ, () - TUNCELİ'de Alevi inancına göre kutsal kabul edilen dağ keçilerinin, kaçak avlanma sonucu sayılarının hızla azalması üzerine, halkın talebi ve İl Av Komisyon'un önerisiyle Tunceli bölgesinde her türlü avlanma valilik tarafından yasaklandı. Karar, yürürlüğe girmesi için Orman ve Su İşleri Bakanlığı Merkez Av Komisyonu'na gönderildi.
Tunceli yöresinde yaşayan vatandaşlar tarafından ve Alevi inancına göre kutsal kabul edilen dağ keçilerinin, son yıllarda kaçak avcılar tarafından çok fazla avlanması sonucu sayılarının hızla azalması, yöre halkının tepkisine yolaçtı. Bunun üzerine İl Av Komisyon'un önerisiyle Tunceli Valisi Hakan Yusuf Güner, Tunceli bölgesinde her türlü avlanmayı yasakladı. İl Av Komisyonu'nun aldığı yasak kararı, valilik tarafından bakanlığa gönderildi.
Vali Yusuf Hakan Güner, İl Av Komisyonu'nun aldığı kararla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, "Türkiye'de dağ keçisi popülasyonunun en fazla olduğu bölge olan Tunceli yöresinde son yıllarda kacak avlanma sonucu yüzlerce dağ keçisinin bilinçsiz avlanılması, keçi sayısında yaşanan azalma sonucu vatandaşlar ve doğaseverler ile çevrecilerin Tunceli Valiliği'ne yoğun baskı yapması sonrası, valilik İl Av Komisyonu Vali Yardımcısı Kenan Eskin başkanlığında toplanarak il genelinde, her türlü yaban hayatı içindeki bulunan yaban hayvanları ile Munzur Çayı ile Pülümür çaylarındaki Kırmızı Pullu Alabalıkların avlanılmasını yasakladı. Tunceli'deki avlanma yasağının yürürlüğe girmesi için karar Ankara'daki Orman ve Su İşleri Bakanlığı bünyesinde bulunan Merkezi Av Komisyonu'na gönderildi" denildi.
Tunceli yöresinde Alevi inancına göre kutsal sayılan dağ keçilerinin iki çeşidi bulunuyor. Bezuvar ve Çengel boynuzlu dağ keçisi. Özellikle Munzur ve Pülümür Vadileri, Aliboğazı, Ahpanos ve Munzur Dağları'nın zirvelerinde sıkça bulunan bu keçiler, yöredeki halk tarafından kutsal kabul ediliyor ve avlanmasının Alevi inancına göre günah olduğu kabul ediliyor.
Yine daha çok Munzur Çayı'nda yaşayan ve dünyanın en lezetli balıklarından kabul edilen kırmızı pullu Munzur Alabalığı da bilinçsiz avlanma nedeniyle soyu tükenme ile karşı karşıya geldiği bu balığın da avlanması tamamen yasaklandı.

FD(GG/AAA) (FOTOĞRAFLI)