DİYARBAKIR'ın Lice İlçesi'nde 22 Ekim 1993 tarihinde, dönemin Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın'ın da aralarında bulunduğu 16 kişinin yaşamını yitirdiği olaylara ilişkin davanın Eskişehir'e nakledilmesi tepkilere neden oldu. Eskişehir'de dosyaya bakmaya yetkili TMK 10'uncu madde ile görevli mahkeme olmadığını belirten Diyarbakır Barosu Başkanvekili Nahit Eren, olayı ayrı bir hukuk skandalı olarak değerlendirdiklerini söyledi.
Diyarbakır 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen ve dönemin Diyarbakır Jandarma Alay Komutanı Emekli Albay Eşref Hatipoğlu ile Üsteğmen Tünay Yanardağ'ın sanık olarak yargılandığı dava, güvenlik gerekçesiyle Yargıtay 5'inci Ceza Dairesi tarafından Eskişehir'e nakledildi. Dosyanın özel yetkili mahkeme bulunmayan Eskişehir'e nakledilmesi ile ilgili basın toplantısı düzenleyen Diyarbakır Barosu Başkan Vekili avukat Nahit Eren, son zamanlarda bir çok dosyanın batı illerine nakledildiğini belirterek, şunları söyledi:
"Kural olarak yasa hükmü, yargılamanın aynı derecedeki mahkemede yapılmasına yönelik düzenleme içeriyor. Oysa Eskişehir'de TMK 10'uncu madde kapsamında yetkili bir mahkemenin olmadığını biliyoruz. Buradaki dava TMK 10'uncu madde kapsamındaki 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülüyor. Bu ayrı bir hukuki skandal olarak geliyor bize. Kural olarak davaların nakli aynı derecedeki mahkemelerin bulunduğu illere yapılır. Teşekkül halindeki suçlar normal ağır cezalarda yargılanmaz. Eskişehir'de özel yetkili mahkeme yok. Eskişehir'deki Ağır Ceza Mahkemesi'nin bu dosyaya bakması konusunda özel bir görevlendirme yapılıp yapılmadığını veya hata yapılıp yapılmadığını bilmiyoruz. Son zamanlarda bir çok dosyada güvenlik gererekçesiyle nakil gelenek haline geldi. Özellikle geçmişle yüzleşme konusundaki dosyalar bir şekilde naklediliyor. Diyarbakır'da yargılanan Temizöz dosyası var ve hiç bir güvenlik sıkıntısı yaşanmadı. İnsan hakları açısından çok yankı uyandıran dosyaların özellikle nakledilmesinde bir art niyet aramaya başladık. Ağır hak ihlallerinin saklanması için karanlık ellerin yine işbaşında olup olmadığı konusunda şüphelerimiz bulunmaktadır."