SOMA’da ölen maden işçileri için Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli’nde toplanan binlerce kişi yürüyüş düzenledi. Edirne’de kortejin önünde giden ve 4 kişinin taşıdığı büyük Türk bayrağının kaldırılmasını isteyen HDP’lilerle bayrak taşıyanlar arasında kısa süreli tartışma çıktı.
Edirne’de internet üzerinden organize olan yaklaşık 500 kişilik kalabalık Zübeyde Hanım parkında bir araya geldi. Ellerinde Berkin Elvan’ın da aralarında Gezi Parkı eylemlerinde hayatını kaybedenlerin posterlerini taşıyan grup daha sonra Talatpaşa Caddesi üzerinden yürüyüşe geçti. Bazı sendikalarında destek verdiği yürüyüşte hükümet aleyhine sloganlar atan grubun en önünde yer alan HDP’li küçük bir grup, kortejin önünde büyük Türk bayrağı taşıyanlardan bayrağın kaldırılmasını istedi. Bayrak taşıyanlardan Özcan Şanlı, HDP üyeleriyle tartışıp bayrakla önde yürümeye devam edeceğini söyledi. Kısa süreli tartışmanın ardından kalabalığı ellerindeki megafonlarla yönlendiren kişilerin grubun yürüyüşünü durdurarak ‘bayrak yürümeye devam’ diyerek gruptan ayırmaya çalıştığı görüldü.
Büyük Türk bayrağını taşıyanlardan Özcan Şanlı ise bayrağın önde yürümesinden bazılarının rahatsız olup kendisinden kaldırmasını istediğini söyleyerek, "Bu bayrak önde yürümeye devam edecek. Kim gelirse gelsin kaldıramayacak. Bunlar bayrağımızı tutmaya bile korkuyorlar” dedi ve yürüyüşüne devam etti. Bazı HDP üyeleri ise bayrak taşıyanların sarhoş olduğunu öne sürerek bu nedenle kortejden ayrılmalarını istediklerini söyledi.
Yaklaşık 5 kilometre sloganlar atarak yürüyen grup daha sonra Ak Parti binası önünde geldi. Burada Berkin Elvan’ın da aralarında bulunduğu Gezi Parkı eylemlerinde hayatını kaybedenlerin posterlerini yere sererek mum yaktı. Hükümeti istifaya davet eden grup yapılan basın açıklamasının ardından dağıldı. Eylem sırasında polis geniş güvenlik önlemleri alırken, parti binası girişinde Çevik Kuvvet ekipleri hazır bekledi.
ÇORLU’DA SOMA EYLEMİ
Tekirdağ’ın Çorlu İlçesi’ndeki ‘Soma’ eylemi ise Omurtak Caddesi üzerinde bulunan Atatürk Meydanı’nda yapıldı. Trakya İleri Avukatlar Birliği adına basın açıklamasını okuyan Avukat Mehmet Fatih Talan, ülkede yaşanan bir faciaya daha tanık olunduğunu belirterek, "Yıllardır sürekli ölüm haberleri ile anılan maden ocakları, özel şirketlerin rant peşinde koştuğu, rantları için insan canını ikini planda bile düşünmedikleri bir alan haline getirilmiştir. Bunun bu hale getiren elbette, siyasal iktidar ve onun rantçı bakanları, milletvekilleridir. Bu kirli ilişkilerin nasıl döndüğünü biliyoruz. Nasıl denetlendi deyip de hiç denetlenmediğini biliyoruz. Yas tutmayacağız ve sizinle aynı dili de konuşmayacağız. Yer altına gün ışığı girene kadar onlarda olacağımızı bütün gün sesimizle buradan haykırıyoruz” dedi. Konuşmaların ardından bir grup CHP üyesi Atatürk anıtı önünde oturma eylemi yaparak dağıldı.
KIRKLARELİ’DEKİ YÜRÜYÜŞ
Kırklareli’nde ise sendika üyeleri ve öğrencilerden oluşan 300 kişi toplanarak Soma’da ölen maden işçileri için yürüyüş düzenledi. Dingiloğlu Parkı'nda toplanan öğrenci grupları yüzlerini siyaha boyayıp üzerlerine siyah poşetler geçirdi. Yapılan basın açıklamasının ardından sloganlar eşliğinde yürüyen kalabalık daha sonra Kültür Anıt Parkı'na kadar geldi. Burada toplanan yaklaşık 300 kişilik kalabalık hükümeti istifaya davet ederek aleyhinde sloganlar attı. Kırklareli Belediye Başkanı CHP’li Mehmet Siyam Kesimoğlu’nun başına madenci bareti takıp katıldığı eylem 15 dakikalık oturma eyleminin ardından sona erdi.

EÖ,ACZ,MY,AÜÜ (LK/RT) (FOTOĞRAFLI)