Ali Ümit ÜLKER/KIRKLARELİ, () - KIRKLARELİ'nin Kofçaz İlçesi’nde, Topçu Babayı Anma Kültür ve Sanat Derneği'nce, bu yıl 16’ncısı düzenlenen etkinlikte, çeşitli şehirlerden gelen yaklaşık 4 bin kişi için ücretsiz olarak 4 ton et ve 300 kilo pilav dağıtıldı.
Topçu Baba Kültürünü Anma ve Yaşatma Derneği, Kofçaz İlçesi'ne bağlı Alevilerin çoğunlukta yaşadığı Topçular Köyü'nde 'Topçu Baba Türbesi'ni ziyaret ederek anma töreni düzenledi. Türkiye'nin çeşitli yerlerinden gelen yaklaşık 4 bin kişi Topçu Baba türbesini ziyaret etti ve dilek tutup dua okudu. Etkinliğe Kofçaz Kaymakamı Mehmet İlidi, CHP Milletvekili Turgut Dibek, Belediye meclis üyeleri, Topçu Babayı Anma Kültür ve Sanat Derneği Feride Urdal ve Türkiye’nin çok şehrinden gelen yaklaşık 4 bin kişi katıldı. Topçu Babayı Anma Kültür ve Sanat Derneği tarafından Topçu Baba’ya adak olarak getirilen 136 küçükbaş ve 3 büyükbaş hayvan burada kesilerek büyük kazanlarda pişirildi.
Etkinliğin açılında konuşan Topçu Baba Kültürünü Anma ve Yaşatma Derneği Başkanı Feride Urdal, Topçu Baba’nın insanlığı, barışı ve kardeşliği esas alan Bektaşi felsefesinin ve inancının bölgemizdeki temsilcisi olduğunu belirterek şöyle devam etti:
"O candır, bir Bektaşi babasıdır. Bu gün buraya Topçu Babamızı bir defa daha anmak, temsil ettiği inanç ve felsefeyi tekrar hatırlamak üzere toplanmış bulunuyoruz. Anadolu’nun Türkleşmesine, Türk dilinin gelişmesine Müslümanlığın bu coğrafya da yayılmasına büyük katkılar sundu. Ünü sadece Anadolu ya değil Trakya ve bütün balkanlara yayıldı. Hünkara bağlı dedeler ve babalar görev alıp canla başla çalıştılar. Balkanlar da Bektaşilik sevgi inancı oldu. İşte Topçu Baba bu inanç erenlerinden bir Can’dır, babadır."
Kofçaz Kaymakamı Mehmet İlidi ise, Topçu Baba’nın asıl kimliğinin Şeyh Mahmut olduğunu belirterek, "Topçu Baba hakkında çok fazla bilgi olmakla birlikte genel olarak Osmanlı Uç beyi ve Bektaşi dervişi olarak bilinmektedir" diye konuştu. Konuşmaların ardından Topçu Baba’yı Kırklareli CHP Milletvekili Turgut Dibek, Belediye meclis üyeleri, ziyaret ederek etkinliklere katıldı. TRT sanatçısı Hüseyin Yaltırık sahnede türkü söylerken, Çorlu Kırklar Cem Evi Sema gösterileri beğeniyle izlendi. Etkinlikte 136 küçükbaş ve 3 büyükbaş hayvan kesilerek büyük kazanlarda pişirildi. Ormanda piknik yapanlar ise aniden bastıran yağmur nedeniyle kilim, gazete, kartonlarla korunmayan çalıştı.
DAĞITIMDA İZDİHAM ÇIKTI
Pişirilen et ve pilavlar traktörlerdeki görevliler tarafından ücretsiz olarak dağıtılırken, sıraya girmeyen ve et almak isteyenler arasında zaman zaman izdiham yaşandı. Topçu Baba’yı anma günü çeşitli etkinliklerle sona erdi.

FOTOĞRAFLI