İZMİR'in Karşıyaka İlçesi'ndeki Alaybey Askeri Tersanesi'nde, geçen Aralık ayında meydana gelen kaza sonrası yaşamını yitirenlerin yakınları, Milli Savunma Bakanlığı'na tazminat davaları açmaya başladı. Olayda yaşamını yitiren işçiler Ercan Biçer'in ailesi bakanlık hakkında 462 bin TL, kazada ölen Cafer Kırbaş'ın yakınları da yine 709 bin 500 TL maddi tazminat istedi.
Alaybey Tersanesi'nde, Deniz Kuvvetleri’ne ait TCG Değirmendere römorkörü, bakımının yapıldığı İzmir Alaybey Tershanesi’nde geçen Aralık ayında denize indirilirken yan yattı. Kaza sırasında römorkörün üzerinden 7 asker denize atlayıp kurtulurken, içeride kalan ikmal başçavuş Veysel Gündoğdu, deniz piyade erler; Yavuz Arslan, Süleyman Mert Paşalı, Fehmi Kocaman, Alican Bülbül, Semih Sözen, Serdar Boloğlu, Rıdvan Çöpçü ile sivil işçiler Cafer Kırbaş ile Ercan Biçer yaşamını yitirdi.
Olayın ardından başlatılan soruşturma kapsamında, bilirkişi raporları hazırlanmaya başlandı. Kusurlu olan bir kişi tutuklandı. Karşıyaka İş Mahkemesi'ne sunulan dava dilekçesinde, yaşamını yitiren işçi Ercan Biçer'in mirasçıları Serap Biçer, Salih Biçer, Şerife Biçer, Eyüp Biçer, Eren Biçer, kazada Milli Savunma Bakanlığı'nın ciddi kusuru olduğunu savundu. Mirasçılar, Ercan Biçer'in 4 Temmuz 2011 tarihinden bu yana tersanede tesfiyeci olarak çalıştığını vurguladı. Yaşamını yitiren Ercan Biçer'in sağlığında eşine ve onu büyütüp yetiştiren anne babasına baktığı vurgulanan dava dilekçesinde, destekten yoksun kalma haline dikkat çekilerek, “Meydana gelen iş kazasında kusurluların kimler olduğunu bu aşamada tespit etme imkanı bulunmadığından, destekten yoksun kalma tazminat taleplerimizi belirsiz alacak ve tespit davası olarak açmış olup, ileride gerçek alacağın tespit edilmesi ile birlikte dava miktarını arttırmak kaydı ile davamızı belirsiz alacak ve tespit davası olarak açıyoruz” denildi. Ercan Biçer'in ailesi Milli Savunma Bakanlığı'ndan şu aşamada maddi ve manevi olmak üzere, toplamda 462 bin TL tazminat istedi.
Ölen Cafer Kırbaş'ın yakınları Esranur Kırbaş, Mehmet Kırbaş, Azime Kırbaş, Nermin Kırbaş, Nevin Uslu, Muzaffer Kırbaş ve Neziha Akkaya da aynı içerikteki dilekçeyi Karşıyaka İş Mahkemesi'ne sundu. Cafer Kırbaş'ın, 20 Nisan 2009 tarihinden bu yana tersanede tesfiyeci olarak çalıştığını belirten aile Milli Savunma Bakanlığı'ndan maddi ve manevi olmak üzere 709 bin 500 TL tazminat istediler.
Her iki aile de, tazminatlarda fazlaya dair hakkın saklı olduğunu da vurguladı. Ailelerin avukatı Erol Özcan, söz konusu kazanın mesai saatleri içerisinde, iş başındayken meydana geldiğine dikkat çekerek, “Burada kusurlu olan başta işveren konumundaki Milli Savunma Bakanlığı'dır. İşveren, iş sağlığı ve güvenliği konusunda her türlü tedbiri olmakla yükümlüdür. Burada ciddi kusur gözlenmektedir. Aileler, yakınlarının kusur sonucu ölümü nedeniyle ciddi anlamda gelir kaybı yaşamaktadır. Zararın karşılanmasını istemektedirler” dedi. Tazminat davası henüz görülmeye başlanmadı.

BK(İÖ/AAA) (FOTOĞRAFLI)