Bahri KARATAŞ/İZMİR, () - EGE sahillerinden insan kaçakçılığı yapmakla suçlanan 5'i tutuklu, 3'ü gıyabi tutuklu 19 sanık hakkında açılan davanın görülmesine Söke 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlandı. Düğün akşamı gözaltına alınıp üzerinde damatlığıyla tutuklanarak cezaevine gönderilen ve şebeke üyelerinden olduğu belirtilen Suriyeli Husain R.'nin müstakbel eşi M.H., cezaevi ve adliye önünde elinde gelinlikle tahliye kararı bekledi ama umduğunu bulamadı.
İzmir Emniyeti Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, insan kaçakçılığı yapan şebekeyi takibe aldı. Polis, özellikle Didim ile Ayvalık sahillerinden yasadışı yollarla yurt dışına insan kaçırdıkları tespit edilen çeteye, geçen yıl Haziran ayında İzmir merkezli operasyon düzenledi. Polisin operasyon için gittiği adreslerden biri de İzmir'in Çiğli İlçesi'ndeki, Suriyeli çift Husain R. ile M.H.'nin düğün evi oldu. Suriye uyruklu Husain R. ile 3 akrabasının da arasında olduğu 19 kişi gözaltına alındı. Sorgularının ardından adliyeye sevk edilen şüphelilerden üzerinde damatlığı bulunan Husain R. ile Bahri G., Demir D., Mustafa H. ve Iyman H. tutuklanıp cezaevine gönderildi. Husain R.'yi, evleneceği M.H., bir çantaya koyduğu gelinliği ile adliyede bekledi. Tutuklama kararını duyunca genç kız gözyaşlarına boğuldu.
Soruşturmayı sürdüren Cumhuriyet Savcısı, 200 sayfayı geçen bir iddianame hazırladı. İddianamede örgütün bugüne kadar yasadışı yollarda Didim Mavişehir, Tekağaç Mevkiii ile Ayvalık'ı kullandıklarını, yakalanmamak için şifreli konuştuklarını vurguladı. Savcı, örgüt lideri konumunda olan Iyman H.'ye 'suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve yönetmek', 'yasadışı yollarla insan ticareti yapmak' ve 'rüşvet' suçlarından toplam 460 yıl, damat Husain R.'ye 142 yıl, Bahri G.'ye 179 yıl, Demir D.'ye 155 yıl, Mustafa H.'ye 227 yıl ve diğer sanıklara da 3 ile 227 yıl arasında değişen hapis cezası istemiyle İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmaları için dava açtı.
Dava dosyasını inceleyen İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, 'yetkisizlik' kararı verip, dosyayı suç yeri olan Söke Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderdi. Söke 2. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti de esas numarası verip kabul ettiği dava dosyasını inceledi. İnceleme sonrası bu mahkeme heyeti de 'yetkisizlik' kararı verdi. Davaya bakacak mahkemenin belirlenmesi için dosya Yargıtay 5. Ceza Dairesi'ne gönderildi. Dosyayı inceleyen Yargıtay 5. Ceza Dairesi, suçun işlendiği bölgeye göre davaya Söke 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nin bakmakla yükümlü olduğuna karar verdi. Böylece Yargıtay, iki mahkeme arasındaki yetkisizlik konusundaki uyuşmazlığı noktaladı.
DAVA GÖRÜLMEYE BAŞLANDI
Söke 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın ilk duruşmasında tutuklu yargılanan Iyman H., Husain R., Bahri G., Demir D. ve Mustafa H. hazır bulundurulurken, Husain R.'nin avukatı Atilla Akın da katıldı. Hussain R'nin müstakbel eşi M.H. ise duruşma öncesi Söke Cezaevi ile Adliye önünde elinde gelinlikle bekledi. Genç kız, Husain R.'nin tahliye edilmesi umuduyla beklediğini, serbest bırakılması durumunda gelinliği giyip birlikte evlerine dönmeyi hayal ettiğini söyledi.
Geç saatlere kadar süren yargılamada sanıklar suçu birbirinin üzerine attı. Avukat Atilla Akın, müvekkili Husain R.'nin savunma yapacağını ve suçunu itiraf edeceğini belirtti. Damat Husain R., ifadesinde, "Ben Özgür Suriye Ordusu'nda askerim. Babam da üst rütbeli komutan. Orada Esad'a karşı savaşıyoruz. Savaştan kaçan vatandaşlarımı, daha rahat yaşamaları için yurt dışına kaçırdım. Bunun karşılığında da bir para almadım. Amacım tekrar ülkeme dönüp rahat yaşamak. Ama maalesef savaş devam ediyor. Ben bu işi insanlık için yaptım" dedi. Mahkeme heyeti, tüm sanıkların tutukluluklarının devamına karar verip, duruşmayı erteledi.
Müstakbel eşinin tahliye olması umuduyla elinde gelinlikle Söke'ye gelen Suriyeli M.H. ise gözyaşları içinde duruşma salonunu terk etti. M.H., "Eşim tahliye olacak diye buraya düğünde giydiğim gelinlikle geldim. Mahkeme kendisini tahliye etmedi. Hayallerim suya düştü. Ben onu bir ömür boyu bekleyeceğim. Bu gelinliği giyip, nikah masasına oturup imza atacağım" dedi.

BK(AÖ/SS) (FOTOĞRAFLI)
----
M.H.: Mina Hannan