Mikail PELİT/ MALATYA, ()- TUTUKLULUK süresini 5 yıla indiren yasanın onaylanmasıyla 7 yıldır tutuklu bulundukları cezaevinden tahliye edilen Malatya'daki Zirve Yayınevi Davası'nın 5 sanığına, kaçma ihtimalleri göz önünde bulundurularak elektronik kelepçe takılmasına karar verildi.
Malatya'daki Zirve Yayınevi'nde 18 Nisan 2007 tarihinde Alman uyruklu Tilman Geske'nin yanı sıra Necati Aydın ve Uğur Yüksel’in boğazlarının kesilerek öldürülmesi olayı ile ilgili yakalanan Emre Günaydın, Abuzer Yıldırım, Cuma Özdemir, Hamit Çeker ve Salih Gürler, Malatya E Tipi Cezaevi'ne konuldu. Yaklaşık 7 yıldır tutuklu yargılanan 5 sanık, yeni yasal düzenlemenin yürürlüğe girmesi ile birlikte avukatları aracılığıyla nöbetçi mahkemeye başvurdu ve geçen cuma günü akşam saatlerinde haklarında tahliye kararı verildi. Kararın cezaevine ulaştırılması ile birlikte, tutuklu bulunan 5 sanık aynı gün gece yarısı tahliye edildi. Aileleri tarafından karşılanan sanıklar açıklama yapmadan cezaevinden ayrıldı.
SUZANNA GESKE İÇİN GÜVENLİK ÖNLEMLERİ
Tahliye edilen 5 sanık, her gün karakola gidip imza verirken dün açıklama yapan öldürülen Tilman Geske'nin eşi Suzanna Geske, tahliyelerin kendilerini tedirgin ettiğini söyledi. Tahliye olan 5 sanığın kaçma şüphesinin de bulunduğunu ifade eden Geske, yasal düzenlemenin gündeme gelmesi ile sanıkların cezaevlerinden çıkacaklarını tahmin ettiklerini belirtti. Tahliyelerin adaletsiz olduğunu düşündüklerini belirten Geske, "Katillerin serbest kalması güvensizlik oluşturuyor. Sadece bizim davamızdaki 5 kişi serbest kalmayacak daha fazla sanığın serbest kalacağı söyleniyor. Toplumsal anlamda adalete ve hukuka güven azaltan bir karar oldu. Cinayetleri işleyen gençlere karşı kin ve nefret duymuyorum. Ancak Türkiye’deki bizim topluluğumuz için tedirginlik verici bir karar oldu tahliyeler. İnsanlar 'Onlar dışarı çıkınca ne olacak?', 'Bir şey yaparlar mı?' gibi düşünceler oluştu. Kaçma şüphesi var. Kaçabilirler. Bu şekilde fikirler var" diye konuştu.
Malatya Emniyet Müdürlüğü’nün, Suzanna Geske’nin oturduğu bölgede güvenlik önlemlerini arttırdığı öğrenildi. Ayrıca bir kadın polisin, Suzanna Geske’ye yakın koruma olarak verildiği kaydedildi. 5 sanığına da kaçma ihtimalleri göz önünde bulundurularak elektronik kelepçe takılmasına karar verildi.

MP(MP/SS)