ŞANLIURFA’da, nikahsız olarak evlendirilen ve şikayet üzerine aileleriyle birlikte gözaltına alınan Suriyeli 13 yaşındaki gelin ile 14 yaşındaki damadı koruma altına alınarak, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü yurduna yerleştirildi.
İç karışıklığın sürdüğü Suriye’nin Halep kentinden kaçarak Şanlıurfa’ya gelen Velit Cuma, ailesiyle birlikte Karakoyun Mahallesi'nde kiraladıkları evde kalmaya başladı. İddiaya göre, Velit Cuma 14 yaşındaki oğlu Yasir'i kendisi gibi Suriye'den kaçarak Diyarbakır'a yerleşen kardeşinin 13 yaşındaki kızı Büşra ile evlendirme kararı aldı. Bu kararın ardından Yasin ve Büşra, geçen pazar günü mahallede yapılan düğünle nikahsız olarak evlendirildi. Sokakta yapılan düğünü görenler, evlendirilen çiftin çocuk yaşta olduğunu görünce durumu polise bildirdi. Şikayet üzerine mahalleye giden polisler, gelinlik ve damatlık giyen çocuklar ile damadı babası ve annesini gözaltına aldı.
Arapça tercüman aracılığıyla ifadeleri alınan Cuma ailesi, ülkelerinde böyle bir yasak olmadığı için çocuklarını evlendirdiklerini ifade etti.
Bunun üzerine polisler, ‘çocuk istismarı’ kapsamında durumu Şanlıurfa Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlüğü yetkililerine bildirdi. Yapılan çalışma sonunda Türkiye’de yaşayan yabancı uyrukluların da Türk kanunlarına tabi olduğunu belirten Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlüğü yetkilileri, '5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu’ doğrultusunda gelin ve damadı koruma altına almak için iki aile hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu. İfadesi alınan damadın annesi Semira ile babası Velit Cuma savcılık talimatıyla serbest bırakılırken, gelinin Diyarbakır'da ailesine ise ulaşılamadı. Savcılık daha sonra, koruma altına alınmasına karar verdiği Suriyeli çocuk gelin ve damadı Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü yurduna yerleştirdi.
Savcılık ayrıca üzerinde resmi belge olmayan çocukların gerçek yaşının belirlenmesi için yaş testi yapılmasını istedi.