Ferhat DERVİŞOĞLU/ALTINÖZÜ (Hatay), () - HATAY'ın Altınözü İlçesi'ndeki karakola dün gece saatlerinde Suriye tarafından 'Doçka' uçaksavar silahla ateş açıldı. Ölen ya da yaralanan olmazken saldırıya anında karşılık verildi. Genelkurmay Başkanlığı, karakolun kaçakçılığa ağır darbe vurmasından dolayı kaçakçılar tarafından 'öç almak' için yapılmış bir saldırı olduğunu belirtirken, dün yine saat 16.30 sıralarında doçka monteli bir aracın sınıra yaklaştığı, tekerleklerine ateş edilen aracın sınırdan uzaklaştığını bildirdi.
Son zamanlarda kaçakçılara ağır darbe vuran Suriye sınırındaki Hacıpaşa Hudut Karakolu, kaçakçıların hedefi haline geldi. Dün gece saat 00.05'te sınırdaki Hacıpaşa Hudut Karakolu'na Suriye tarafından doçka uçaksavar silahı ve kaleşnikof piyade tüfekleriyle saldırı gerçekleştirildi. Saldırıya karakolun anında cevap vermesiyle çatışma çıktı. Saldırıyı gerçekleştirenlerin bulunduğu bölgenin zırhlı muharbere aracı ile top atışına tutulması sonucu doçka imha edildi.
ZIRHLI ARAÇLAR VE 63 PERSONEL SINIRA SEVK EDİLDİ
Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre saldırıya uğrayan karakolun sınırda kaçakçılara ağır darbe vuruldu ve bu nedenle de kaçakçılar öç almak için yeni bir saldırı gerçekleştirdi. Açıklamada, doçkanın imha edilmesi üzerine Derkuş bölgesinden ikinci bir doçka silahının getirileceği bilgisine ulaşıldığı belirtilerek şöyle denildi:
"Bunun üzerine hudut unsurlarımız; 2 adet Taktik Tekerlekli Zırhlı Araç (TTZA) ile Derkuş istikametinden çatışma bölgesine gelen Suriye yollarını MG-3 atışlarıyla kontrol altına almış ve hudut karakolumuza ateş açılan bölgeye araç geçişine müsaade edilmemiştir. Ayrıca, çatışma bölgesi; 7 adet TTZA, 2 adet Zırhlı Muhabere Aracı (ZMA) ile birlikte 5 subay, 12 Uzman Erbaş ve 46 Er ile de takviye edilmiştir. Çatışma esnasında Suriye istikametinden Hacıpaşa Hudut Karakolu'na; doçka ve kaleşnikof piyade tüfekleri ile yoğun bir şekilde ateş açılmıştır. Suriye tarafından açılan ateşlere, hudut unsurlarımız tarafından misliyle karşılık verilmiştir. Çatışma 17 Mayıs 2014 tarihinde saat 01.30'da sona ermiş olup, olayda herhangi bir zayiat meydana gelmediği bildirilmiştir."
SINIRA YAKLAŞAN DOÇKALI ARACA ANINDA MÜDAHALE
Açıklamada ayrıca dün yine Suriye sınırında birçok noktada kaçakçılar tarafından döşenmiş boru hatları ile mazot bidonlarının ele geçirildiği saat 16.30 sıralarında doçka uçaksavar silahı monte edilmiş bir aracına da tespit edildiği belirtilerek şu bilgilere yer verildi:
"Hacıpaşa Hudut Karakol Komutanlığı sorumluluk sahasında, hudut devriye faaliyeti icra eden Mobil Yol Kontrol Unsurları (MYKU) tarafından, akaryakıt kaçakçılığında kullanıldığı ve içerisinde mazot olduğu değerlendirilen altı adet, toplam 800 metre uzunluğunda hortum tespit edilmiştir. Altınözü Cumhuriyet Savcısının talimatı ile hortumlar imha edilmiştir. Olay esnasında Suriye tarafında Asi Nehri kenarına sınır hattına mevzilendirilmiş şekilde, üzerinde doçka silahı yerleştirilmiş bir araç tespit edilmiş ve MYKU tarafından, araçtaki şahıslara sınır hattından uzaklaşmaları konusunda ikazda bulunulmuştur. Yapılan ikazlara uyulmaması üzerine, havaya uyarı ateşi açılmıştır. Müteaddit defalar yapılan ikazlara uymayan şahıslar tarafından aracın yönü, Türkiye topraklarına çevrilmiştir. Bunun üzerine, aracın tekerleklerine doğru hedef gözeterek ateş edilmiş ve şahıslar, doçka monteli araç ile Suriye topraklarında sınır hattından çekilerek olay yerinden uzaklaşmışlardır. Altınözü Cumhuriyet Savcılığına bilgi verilmiştir."
F-16'LAR RADARLA TACİZ EDİLDİ
Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan bir diğer açıklamada ise Türkiye Suriye sınırında Hatay üzerinde devriye uçuşu yapan 3 adet F-16 uçağın Suriye'de konuşlu SA-2 ve SA-5 füze sistemleri tarafından 25 saniye süre ile radar kilidini muhafaza etmek suretiyle taciz edildiği de bildirildi.

FD(BY/SS)