ŞANLIURFA'nın Akçakale İlçesi'nin karşısında bulunan Suriye'nin Rakka kentine bağlı Telabyad İlçesi'nde, günlerdir süren çatışmaların şiddetinin azalmasıyla birlikte, hayat normale dönmeye başladı. Sınır hattında önlemlerin en üst seviyeye çıkarıldığı Akçakale'de çatışmalar nedeniyle 2 gün ara verilen eğitime yeniden başlandı.
Akçakale'nin birkaç yüz metre uzağındaki Telabyad'da 8 gün önce kontrolü ele geçirmek isteyen El Kaide bağlantılı Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütü ile Özgür Suriye Ordusu mensupları arasında çatışma çıktı. Şiddetli çatışmalar sırasında ateşlenen roket, havan topu ve uzun namlulu tüfeklere ait mermilerin sınırı aşarak Akçakale'ye ulaşması tedirginliğe neden oldu. Çatışmalardan kaçan yüzlere Suriyeli sınırı aşarak Türkiye'ye sığınırken Akçakaleli vatandaşların dışarı çıkmamaları konusunda uyarı anonsları yapıldı.
Çatışmaların yoğunlaşmasıyla birlikte Akçakale Kaymakamlığı, geçen hafta salı günü sınır hattındaki Cumhuriyet İlkokulu'nda eğitime güvenlik gerekçesiyle ara verildiğini duyurdu. Çatışmaların artmasıyla perşembe ve cuma ise günü ilçedeki tüm okullar tatil edildi.
EĞİTİM YENİDEN BAŞLADI
Kontrolün önemli ölçüde Irak Şam İslam Devleti örgütünün eline geçtiği ileri sürülen Telabyad'da, çatışma ve patlama sesleri dün yerini sessizliğe bıraktı. Dünden itibaren zaman zaman birkaç el silah sesinin duyulduğu Telebyad'da oluşan sessizlik Akçakale'ye de huzur getirdi. Tedirginliğin azalmasıyla birlikte ilçede bu sabah eğitime yeniden başlandı. Akçakale Kaymakamlığı güvenlik gerekçesiyle sınıra yakın noktada bulunan Cumhuriyet İlkokulu'nda ise ders verilmeyeceğini duyurdu. Kaymakamlık, bu okulda eğitim gören yaklaşık 400 öğrencinin yarı yıl tatiline kadar Süleymanşah İlkokulu'nda eğitim göreceğini bildirdi. Yetkililer, Süleymanşah İlkokulu'nun mevcut öğrencilerine sabah, Cumhuriyet İlkokulu öğrencilerine ise öğleden sonra ders verileceğini öğretmen ve velilere duyurdu.