BİTLİS'in Adilcevaz İlçesi'nden Süphan Dağı’na geçen salı günü tırmandıktan sonra kaybolan Çek uyruklu kadın dağcı Petrova Radmini, insansız hava aracının da kullanıldığı aramalar sonunda 40 saat sonra bulundu. Bu sabah bulunan dağcının bacağının kırık olduğu öğrenildi. Aynı grupta kaybolan 2 Çek dağcı ise dün sabaha karşı bulunmuştu.
Türkiye'nin üçüncü büyük dağı olan Süphan Dağı'na salı günü saat 18.00 sıralarında izinsiz ve rehbersiz tırmanan Çek Cumhuriyeti vatandaşı 51 yaşındaki kadın dağcı Rihova Reneta ve 53 yaşındaki Kiha Jaromir ve Petrova Radmini iniş sırasında gruptan ayrıldıkları için yollarını kaybetti. Çek Cumhuriyeti Büyükelçiliği'ni arayarak kaybolduklarını haber veren dağcılar için, Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) Adilcevaz Jandarma Komutanlığı'na bağlı asker ve korucular bölgede geniş çaplı bir arama başlattı.
Havadan ve karadan yapılan aramalar sonrasında Reneta ve Jaromir, dün saat 02.00'de Süphan Dağı'nın kuzey yamaucında bulundu. Helikopterle alınıp, Bitlis'e getirilen iki dağcıdan Rihova Reneta'nın kolunun kırık, vücudunun bazı yerlerinde de ezikler olduğu belirlendi.
40 SAAT SONRA BULUNDU
2 dağcının ardından 3’ncü dağcının bulunması için de bölgedeki aramalar yoğun bir şekilde sürdürüldü. Kaybolan Petrova Radmini adlı kadın dağcının arama çalışmalarına jandarmaya ait insansız hava aracı, jandarma özel hareket timleri ve AFAD ekipleri de destek verdi. Yapılan yoğun aramaların ardından ücüncü dağcı Radmini, yaklaşık 40 saat sonra bugün sabah saat 10.00 sıralarında sağ olarak bulundu.
HELİKOPTERE EL SALLADI
Kadın dağcı Radmini'nin aramalar sırasında yine Süphan Dağı'nın Kuzey yamacında helikoptere el sallarken bulunduğu belirtildi. Radmini'nin bacağında kırık olduğu kaydedilirken, bulunduğu yerden helikopterle alınacağı ve Bitlis Devlet Hastanesi'ne getirileceği belirtildi.
Dana önce bulunan yaralı 2 Çek dağcı ise tedavilerinin ardından dün akşam Bitlis Devlet Hastanesi'nden taburcu oldular.