MARDİN'in Nusaybin İlçesi'ne bağlı Heybeli Köyü'nde 3 yıl önce bir grup PKK'lının girdiği söylenen eve yapılan operasyonda su tesisatçısı Yusuf Akın'ın ölümü, Mehmet Eren'in de ağır yaralanmasına neden olmakla suçlanan Jandarma Özel Harekat Timi'ndeki 5 görevlinin tutuklanma talebini mahkeme heyeti reddetti.
Nusaybin'in Akarsu Beldesi'ne bağlı Heybeli Köyü'nde 2011 yılında su tesisatçısı Yusuf Akın'ın öldürülmesi, Mehmet Eren'in ise ağır yaralanmasına neden oldukları iddiasıyla jandarma timindeki 5 görevlinin yargılanmasına bugün devam edildi. Mardin 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın 6'ncı duruşmasında tutuksuz yargılanan sanıklardan B.Y., K.E.O. ve Ş.T., hazır bulunurken, Y.T.K. ve D.G. ise katılmadı.
Ölen Yusuf Akın'ın yakınlarının da izlediği duruşmada, müdahil avukatlar, mahkeme heyetinden olayın gerçekleştiği köyde keşif yapılmasını ve tutuksuz yargılanan sanıkların tutuklanmasını talep etti.
Mahkeme heyeti, olay yerinde keşif yapılması talebinin bir sonraki duruşmada değerlendirilmesine ve sanıkların tutuklanması yönündeki talebin de reddine karar vererek, duruşmayı erteledi.
İHD Mardin Şube Başkanı ve müdahil avukat Erdal Kuzu, adliye çıkışında yaptığı açıklamada, 2011 yılında gerçekleşen olayla ligili davanın 6'ncı duruşmasının görüldüğünü, bu yargılamanın sanıkları aklamaya yönelik bir sisteme dönüştüğünü ileri sürdü.
İDDİANAMEDE NE DENİYOR
Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, 20 Kasım 2011'de Mardin İl Jandarma Komutanlığı'na, bir grup PKK'lının Heybeli Köyü'ndeki bir eve gittiği yönünde ihbar geldiği, bunun üzerine 14 kişilik jandarma özel harekat timinin köye gönderilerek, bu evi görecek şekilde pusu kurulduğu belirtildi. Saat 20.45'te evin yanında iki kişinin belirdiği ve bu şahısların askere ait termal kameraya yansıdığı ifade edilen iddianamede, bunun üzerine askerlerin 'teslim ol' çağrısında bulunduğu ancak çağrıya rağmen, askerlerin üzerlerine ateş açıldığı kaydedildi.
Jandarma görevlilerinin açılan ateşe karşılık verdikten sonra, elinde silah gördükleri kişi ve yanındakinin yere düştüğünün termal kameraya yansıdığı aktarılan iddianamede, olay yerine kimlik tespiti için giden görevlilerin, şahsın maktul Yusuf Akın olduğu, yanındaki cismin de silah değil 'hilti matkabı' olduğunun tespit edildiği belirtildi.
İddianamede 38 yaşındaki Yusuf Akın'ın ölümüne ve 58 yaşındaki Mehmet Eren'in ise yaralanmasına neden olan mermilere ilişkin Diyarbakır Emniyeti Polis Kriminal Laboratuvarı'nda yapılan balistik inceleme sonucunda, söz konusu mermilerin, jandarma özel harekat timinde görevli Y.T.K., D.G., Ş.T., B.Y. ve K.E.O.'nun silahından çıktığının tespit edilmişti. Kendilerine ateş açıldığını söyleyen jandarma görevlilerinin, olayın meydana geldiği alanın çaprazında 8 boş kovan bulduklarına de yer verilen iddianamede, bu kovanların Savur İlçesi Soylu Jandarma Karakol Komutanlığı'na yönelik düzenlenen saldırıda kullanılan silahlardan atıldığının saptandığı kaydedildi. İddianamede, 5 sanık TCK'nın 'taksirle adam öldürmek' suçundan cezalandırılmaları isteniyor.