Cem TURSUN / İstanbul, () Soma'da 301 işçinin ölümüyle sonuçlanan maden faciasının yaşandığı şirketin sahibi Alp Gürkan'ın İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanmasına başlandı. Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan ile işadamı Korkmaz Yiğit'in de aralarında bulunduğu 17 tutuksuz sanık, 'suç işlemek amacıyla örgüt kurma, kurulan örgüte üye olma, örgüt suçu kapsamında hileli iflas ve dolandırıcılık' ile suçlanıyor. Sanıkların 21 yıla kadar hapisleri isteniyor.

ALP GÜRKAN DURUŞMAYA KATILMADI
Davanın ilk duruşması İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlandı. İlk duruşmaya Alp Gürkan, katılmadı. Gürkan'ın avukatları mahkemeye 'duruşmaya gelmemesi nedeniyle mazeret' sundu. İşadamı Korkmaz Yiğit'in de aralarında bulunduğu 7 tutuksuz sanık duruşmada hazır bulundu. Duruşmada savunma yapan Korkmaz Yiğit hakkındaki iddiaları kabul etmedi ve beraatini istedi. Devletin resmi kurumlarının gerekli araştırmayı yapmadan sanık olduğunu öne süren Yiğit, "Kemal Gülman benim mallarımın emanetçisi olarak gösteriliyor. Ama bu doğru değil" dedi.

"ALP GÜRKAN'IN BU OLAYLARLA ALAKASI YOK"
Yiğit ifadesinde, Alp Gürkan'ın ile ilgili de iddialara değindi. İddianamede Yiğit'in mallarını Mehmet Erdoğan'a verdiği, Erdoğan'dan da Yiğit'in yönlendirmesiyle Alp Gürkan'ın aldığı yönündeki iddialara da yanıt verdi. Yiğit, Alp Gürkan'ın kendi tavsiyesiyle bazı yerlerden gayrimenkul aldığını ancak bunları Mehmet Erdoğan'dan almadığını ifade etti. Yiğit, "Alp Gürkan vergi müfettişi sorgulamış ancak yanlış ifade vermiş. Onlar dosyada sanık olan Mehmet Erdoğan'dan yer almadılar. Alp Gürkan'ın, Mehmet Erdoğan'la uzaktan yakından alakası yoktur. Benim tavsiyemle Ispartakul'de bazı araziler aldı." diye konuştu. Sanıkların savunmasının alınmasına devam ediyor.

İDDİANAMEDEN
İstanbul Cumhuriyet Savcısı Erdal Bağcı tarafından hazırlanan iddianame, Alp Gürkan ve diğer şüphelilerin işadamı Korkmaz Yiğit'in 2007 yılında iflasının ardından Yiğit'in gayrimenkullerini başka bir isim üzerinden satın alarak örgütlü olarak nitelikli dolandırıcılık ve hileli iflas suçlarını işledikleri, böylece TMSF'nin ve alacaklılarının elinden, borçlu Korkmaz Yiğit'in mallarını kaçırdıkları iddia ediliyor. 17 sanığın "suç işlemek amacıyla örgüt kurma, kurulan örgüte üye olma, hileli iflas, tacir veya şirket yöneticileri ile kooperatif yöneticilerinin dolandırıcılığı, 6183 Amme Alacakları Usulü Hakkındaki Kanunun 110. Maddesine muhalefet" gibi suçlardan 17 sanığın, 7 yıldan 21 yıl arasında değişen hapis cezaları talep ediliyor.

SUÇLAMALARI KABUL ETMEMİŞTİ
Alp Gürkan'ın savcılıkta verdiği ifadesinde ise suçlamaları tamamen reddettiği öğrenildi. Gürkan, suçlamaya konu gayrimenkulleri ilerde değer kazanacağını düşünerek avukatının tavsiyesi üzerine aldığını, şüphelileri tanımadığını ve olayın tamamen ticari olduğunu söylediği belirtildi.