MANİSA'nın Soma İlçesi'nde, facianın meydana geldiği Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye ait ocakta çalışan madenciler, gerekli önlemler alınarak madenlerin açılması için yürüyüş düzenledi.
Facianın meydana geldiği Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye ait ocakta çalışan yaklaşık 100 maden işçisi, bugün saat 17.30'da, Gazi Osmanpaşa Caddesi Beşyol Mevkii'nde toplandı. 'Soma uyuma, madencine sahip çık', 'Madenler açılsın, iş güvenliği alınsın', 'Esnaf uyuma, madencine sahip çık', 'Soma'ya verilen sözler tutulsun' sloganları eşliğinde yürüyüşe geçen grup, Atatürk Caddesi'nden Cengiz Topel Meydanı'na geldi.
Grup adına basın açıklamasını yapan maden işçisi Emre Ersin, "Soma sınırları içerisinde yer alan çalışmakta olduğumuz Soma Kömürleri Eynez ocağında meydana gelen kaza sonucu 301 kardeşimiz şehit olmuştur. Olayın üstünden 2 ay gibi bir süre geçmiş ve devlet tarafından gerekli incelemelerin yapıldığı bilinmektedir. Ancak kapatılan maden ocaklarının neden açılmadığı hala merak konusudur. Buradan hükümete sesleniyoruz. Tek geçim kaynağımız olan maden ocaklarının iş güvenliğinin sağlanarak, işçi hakları verilerek bir an önce faaliyete geçirilmesi gerekmektedir. Halen bu maden ocaklarının açılışını ertelemekle ne gibi siyasi amaç güdüldüğü anlaşılamamaktadır. Şimdi buradan ekmek mücadelesi veren maden işçileri olarak soruyoruz; Biz ne olacağız? Bu yaşanan maden kazasıyla ilgili maden işçisi ve Soma halkı mı cezalandırılıyor" dedi.
PAZARTESİ GÜNÜ IŞIKLAR OCAĞI AÇILABİLİR
Açıklama sonrası işçilere seslenen Soma Kaymakamı Bahattin Atçı, "Şu anda iş güvenliği müfettişleri madenlerde ve özelliklede Işıklar ile Atabacası'nda çalışmalar yapıyorlar. Öncelikli olarak Işıklar madeninde çalışmalar yapılıyor. Müfettişler bugün benim yanıma geldi. Burada yaptığımız konuşmada çalışmaların olumlu geçtiğini, eksikliklerin çoğunun tamamlandığını, önümüzdeki hafta pazartesi günü Işıklar Maden Ocağı'nın büyük bir aksilik olmadığı sürece açılacağını belirttiler" diye konuştu. Kaymakam Atçı'nın konuşması sonrası işçiler sessizce dağıldı.

FOTOĞRAFLI