ÜÇ KİŞİ TUTUKLANDI

Soma'daki maden faciası soruşturması kapsamında, ilk etapta adliyeye sevkedilen şüphelilerden İşletme Müdürü Akın Çelik ile maden mühendisleri Yalçın Erdoğan ve Ertan Ersoy tutuklandı. Müessese Müdür Yardımcısı Ali Uluğ ile güvenlik uzmanı Selçuk Demirci'nin ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldığı öğrenildi.

BAŞSAVCIDAN AÇIKLAMA

Basın mensuplarına açıklama yapan Akhisar Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahiner, şunları söyledi:

"Şüphelilerin açık kimlikleri ve adresleri tespit edilerek yakalanmaları, gözaltına alınmalarına yönelik gerekli koruma tedbirleri gerçekleştirilmiştir. Olayın soruşturması Soma İlçesi'nde görevli üç Cumhuriyet savcısı tarafından yürütülmekle birlikte, olayın mahiyeti, kapsamı ve genişliği, delillerin ivedilikle toplanabilmesi, soruşturmanın bir an evvel tamamlanabilmesi için, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulumuz tarafından Akhisar İlçesinde göre yapmakta olan iki Cumhuriyet savcısı geçici olarak Soma Cumhuriyet savcısı olarak yetkilendirilmiştir. Yetkili Cumhuriyet savcıları ivedilikle görevlerine başlamak suretiyle soruşturma ile ilgili işlemleri devam ettirmişlerdir. Olay hakkında soruşturmayla ilgili görevli 5 Cumhuriyet savcısı tarafından koordinatör olarak belirlenen kıdemli Cumhuriyet savcısının koordinatörlüğünde müşteki, mağdur ve tanıkların çok önemli bir kısmının ifadeleri alınmış, gözaltına alınmış olan şüphelilerin de ifadelerinin alınması işlemlerine başlanmıştır."

Şüphelilerden şirketin Yönetim Kurulu Başkanı (Can Gürkan'ı kastediyor) da dahil olmak üzere toplam 25 kişinin gözaltına alındığını belirten Başsavcı Şahiner, ifadeleri alınan şüphelilerden 5'inin ilk etapta tutuklanmaları istemiyle Soma Sulh Ceza Mahkemesi'ne sevkedildiğini, yapılan sorgulama sonucunda 3'ünün tutuklandığını kaydetti. Kalan iki şüphelinin ise mahkeme tarafından serbest bırakıldığını aktaran Başsavcı Şahiner, "Soma Cumhuriyet Savcılığı'nca sorgulanın 4 şüpheli Cumhuriyet savcısı tarafından serbest bırakılmıştır. Şüphelilerin üzerine atılı bulunan suç bu aşamada, Türk Ceza Kanunu'nun 85/2 maddesinde düzenlenen taksirle birden fazla kimsenin ölüm ve yaralanmasına yönelik eylem olarak vasıflandırılmıştır. Soruşturma süratli bir şekilde devam ettirilmekte olup, adil bir yargılama yapılabilmesi, lehe veya aleyhe olan tüm delillerin toplanıp, usulüne uygun olarak değerlendirilmesi hususunda soruşturmayı yürüten Soma Cumhuriyet savcıları tarafından gereken her türlü önlem alınmıştır. Soruşturmanın en kısa sürede ikmal edilmesine çalışılmaktadır. Soruşturmayla ilgili olarak devam aşamalar hakkında ilerleyen zamanlarda açıklamalarımız basın sözcüsü olarak tarafından gerçekleştirilecektir" diye konuştu.

Başsavcı Şahiner, açıklamasını bitirdikten sonra soru sorulmasına fırsat vermeden basın mensuplarının yanından ayrıldı.

SOMA (Manisa), ()

AÖ(SSA) (FOTOĞRAF)