BAŞBAKAN'DAN AÇIKLAMA: ÖLÜ SAYISI 238'E YÜKSELDİ
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Soma'da facianın yaşandığı maden ocağında incelemelerde bulunduktan sonra gittiği Soma Belediyesi'nde basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Faciada 238 madencinin yaşamını yitirdiğini, 80 madencinin yaralandığını ve ocakta halen 120 kişinin bulunduğunu tahmin ettiklerini söyledi. Yaralılardan 19'unun taburcu olduğunu belirten Başbakan Erdoğan, otopsi ve kimlik tespitinden sonra cenazelerin aileleri tarafından teslim alınıp köylerinde toprağa verilmeye başlandığını anlattı. Başbakan Erdoğan, şunları söyledi:
"Soma'da yakın tarihin en büyük iş kazalarından birine şahit olduk. Özel sektöre ait maden işletmesinde çıkan yangın nedeniyle ilk belirlemelere göre 238 işçimizi Hakk'a uğurladık. Yine ilk belirlemelere göre 80 işçimizi yaralı olarak kurtardık. Bunların şu an itibariyle 19'u taburcu edildi. Fakat taburcu edilme süreci hızla devam ediyor. Ağır yaralı olarak yaralımız kalmadı. Milletimizin başı sağ olsun. 77 milyon çok büyük acı yaşıyoruz, tahammülü son derece meşakkatli bir süreçten geçiyoruz. Ekmek parası için alın teri döken emekçi kardeşlerimizi kaybetmenin hüznünü paylaşıyoruz. Kuran-ı Kerim'de hakikaten insanoğlu için emeğinden başkası yoktur buyuruyor rabbimiz. Rabbim ekmeğinin peşinde çoluk çocuk rızkı için ölenlerin yerini cennet eylesin. Geride kalan acı, sadece vefat eden kardeşlerimizin değil, hepimizin, 77 milyonun ortak acısıdır. Hem vefat eden kardeşlerimizin ailelerinin hem milletimizin başı sağ olsun diyorum. Hastanelerde tedavisi devam edenlere acil şifa diliyorum.
MEDYAYA TEŞEKKÜR
Bu vesileyle kaza anından bu yana son derece sorumlu yayın gerçekleştiren hızlı ve ama doğru bilgilendirilmesini sağlayan bunu da zor şartlar altında gerçekleştiren medya kuruluşlarına teşekkür ediyorum, Sağduyulu ve serinkanlı yaklaşım sergileyen siyasetçilerimize şükranlarımızı sunuyorum. Çok büyük bir gayretle kendi hayatlarını bile riske atarak arama kurtarma çalışmalarına katılan sağlık ve güvenlik hizmeti veren arkadaşlarımız tebrik ediyor ülkem ve milletim adına teşekkür ediyorum."
KIRKAĞAÇ'TA OTOPSİ
Başbakan Erdoğan, otopsi için İzmir değil Kırkağaç'ın tercih edilmesinin nedenlerini şöyle anlattı:
"Kaza haberini duyar duymaz en yakından en uzağa kadar tüm imkanlarımızı seferber ettik. Gerek ulusal ve uluslararası programlarımızı iptal ettim. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız bakanımızı, hemen toplantıdaydık, kendisini buraya gelmek üzere yola çıkardık. Manisa ve Balıkesir milletvekilleriyle birlikte yola çıktılar. Yıldız koordinatörlüğünde Kızılay, AFAD, Emniyet, Zonguldak taşkömürü işletmeleri komşu illerden arama kurtarma ekipleri uzmanlar teknisyenler bölgeye intikal ettiler. En modern teçhizatla madendeki kardeşlerimize ulaşmanın gayreti içinde olduk. Devletin tüm imkanlarını devreye aldık. Bir taraftan işletmeden ocaklardan çıkan yaralılarımız ve ölenlerin Adli Tıp noktasındaki çalışmaları da Kırkağaç'a alarak otopsilerini gerçekleştirme gayreti içine girdik. İzmir'e göndermek ve orada otopsi imkanını aramak çok zor bir olay. Başsavcılarla birlikte istişare yaptık ve en uygun olacağı kanaatine vardık."
“KİMLİK OLMADIĞI İÇİN YAKINLARI TEŞHİS EDİYOR"
Başbakan Erdoğan, maden işçilerinin üzerlerinde kimlik olmadığı için yakınları tarafından teşhis edildiğini vurgulayarak, şöyle konuştu:
"Sadece arama kurtarma faaliyetleri değil, vefat edenlerin kimliklerinin belirlenmesi önemli. Çünkü üstlerinde kimlikleri yok. Vücutlarında en ufak darbe yara yok ama kimlik olmadığı için kimdir bilinmiyor, fotoğraflarla birlikte ailelere gösteriliyor. Teşhisi yapıp yakını alıyor ve köyüne götürüyor. Bu konuyla ilgili olarak ihtiyaçların karşılanması için her türlü ayrıntının üzerinde durduk. Açık net söylüyorum madden ve manen ne gerekiyorsa bizler Türkiye Cumhuriyeti devleti olarak zaten Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak, işletme olarak da atılması gereken adımlar neyse yapılacaktır. Adli ve idari olarak yapılması gereken çalışmalar da başlamıştır. Bunun da bilinmesini istiyorum."
"EN İNCE AYRINTILARINA KADAR İNCELENECEK"
Başbakan Erdoğan, kazanın en ince ayrıntılarına kadar araştırılacağını belirterek, “Başbakanlık tarafından genelge ile Türkiye genelinde üç günlük yas ilan edildi. Diyanet İşleri Başkanlığı ile yaptığımız görüşme ile salalar verildi. Hatim-i şerefler okunuyor. Cuma günü bu kardeşlerimize yönelik irad edilecek. Şundan emin olun bu kaza en ince ayrıntılarına en küçük detaylarına kadar araştırılacak. Hiçbir ihmalin göz ardı edilmesine izin vermeyiz. Hem yakınlarının, hem kamuoyunun tatmin olacağı adımlar atılacaktır. Herkes müsterih olsun ilk iş cenazelerin defnidir. Yasımızı tutacağız. Bu büyük acıyı tüm boyutlarıyla konuşacak ve gerekeni yapacağız. Özellikle bir kez daha başımız sağ olsun diyorum. TBMM iki gün süreyle tatil edildi. Yaralı kardeşlerimizin vefat eden yakınlarının yanında olacağız. Konuyla ilgili olarak Gençlik ve Spor Bakanlığımızın bu hafta etkinlikleri kaldırıldı. Aynı şekilde cumartesi günü Malatya'da yapmayı planladığımız etkinliğimizi iptal ettik. Soma halkının bölge halkının yanında olacağız. Enerji Bakanı başta olmak üzere sadece yetkililerin açıklamalarını dikkate alınmasına rica ediyorum. Söylentileri dedikodulara dikkatli olun. Vefat edenlere Allah'tan rahmet yakınlarına başsağlığı diliyorum. Bu tür havaları fırsat bilip bunları istismar etmek isteyen bazı aşırı uçlar gruplar var. Bunlara da değer verilmemesini ülkemizin huzuru birliği ve beraberliği için önemli olduğunu hatırlatmak istiyorum. Acil şifalar diliyorum. Ailelerine milletimize sabır ve başsağlığı diliyorum. Rabbim bize bu tür acılar yaşatmasın" dedi.
TÜRKİYE'DE İŞ KAZALARI
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, basın mensuplarının sorusu üzerine yaptığı açıklamada, iş kazalarının başka ülkelerde de yaşandığını vurgulayarak rakamlarla açıklama yaptı. Erdoğan şunları anlattı:
"Gazeteciler olarak kömür madenlerinin nasıl çalıştığını pek yakından takip etmiyorsunuz. Belki şundan kaynaklanıyor olabilir. Katar'da kömür madeni yok doğalgaz var. Ben size bir rakam vereceğim. Neyin ne olduğunu görmeniz bakımından çok önemli. Bu ocakla ilgili Mart ayı sonunda yapılmış olan gerek sağlık ve güvenlik kontrolünde bu ocağın bu noktada işçi sağlığı ve iş güvenliği noktasında başarılı olduğu tespit edilmiştir. Bizim 1942 yılından 2010 sonuna kadar arkadaşlar, toplam bu kazalardaki ölü sayımıza baktığımızda yaklaşık 900 civarında. Bunların içinde 1992 yılında Zonguldak 263 işçinin öldüğü grizu faciası en büyük. İngiltere'de 1862 bir madende göçük 204 kişi öldü. 1866 grizu patlaması 361 kişi öldü. Belçika'da 87, İngiltere'de 1894 yılında 290 kişi öldü. Fransa dünya tarihinin en ölüm ikinci facia ölen bin 99. Yakın dönemde Japonya 1914 yılında 687 kişi. Çin 1942 yılında en çok ölümlü kaza ölü sayısı bin 549. Aynı şekilde 1960 kömür madeni patlama 684 kişi. Japonya 1963 patlama 458. Hindistan 1965 yılında 475 kişi. Bu ocaklarda bu noktada bu tür kazalar sürekli oluyor. ABD 1907 iki ayrı madende 361 kişi öldü. Arkadalar biz bir defa bu tür ocaklarda madenlerde bu olanları lütfen buralarda bu tür olaylar olmaz diye yorumlamayalım. Bunlar olağan şeylerdir. Literatürde iş kazası denen bir olay var. Sadece madenlerde değil, başka işlerde de olur iş kazası. Yapısında fıtratında bunlar var. Madenlerde hiç kaza olmayacak diye bir şey yok. İşin boyutunun bu kadar fazla olması bizi derinden yaralamış ve üzmüştür. Yapılan kontrollerde işçi sağlığı ve güvenliği açısından iki noktada olan kömür ocaklarından biri olarak değerlendirmesi yapılmış nisan mayıs'ta çalışmalarına devam etmiş."
“120 KİŞİ HALA MADENDE"
Başbakan Erdoğan, madende 120 işçinin olduğunun tahmin ettiklerini belirterek, “Şu anda yüzde yüz olarak söylemiyorum ama işyerinin, işletmenin verdiği rakamlardan hareketle tahmini olarak 120 olarak içerde şu anda halen işçinin olduğu söyleniyor. Bu üç aşağı beş yukarı olabilir ama işverenin verdiği rakam biraz daha düşmüş durumdadır" dedi.
"DEVLET OLARAK GEREKENİ YAPACAĞIZ"
Başbakan Erdoğan, tazminatlar konusunda gerekenin yapılacağını dile getirerek, “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı noktasında bu işin bir prosedürü var, o çalışacak. Bunun dışında aynı şekilde tabi ki işverenin kendisinin bu olay nedeniyle yapabileceği olabilir. Biz devlet olarak yapabileceklerimizi yaparız. Vatandaşımızın mağduriyetini istismar etmeye izin vermeyiz. Şu kadar rakam şuradan gelecek gibi bugün bunları konuşmanın doğru olacağını düşünmüyorum. Definlerimizi halledelim. Bu arada ilgili bakanlığımız, bakanlıklarımız Başbakanlık olarak gerekli çalışmaları yapıyoruz yapacağız" dedi.
"SORU ÖNERGESİ SUİSTİMAL GAYRETİ"
Başbakan Erdoğan, CHP'nin Soma madenlerin araştırılması için verdiği önergenin reddedildiğini soran basın mensuplarını şunları söyledi:
"O günkü meclis tutanağını incelemenizi isterim. O günkü gündemde bu Soma ile ilgili CHP'li milletvekilinin getirdiği önerge o günkü gündemi engellemeye yöneliktir. Kendi konuşmasında Soma'yla ilgili bir kelime yok. Gerekli cevabı arkadaşlar da verdiler. Bunu bir başka zamanda gündeme getirip konuşalım dediler. Tam böyle bir anda tam bir suistimal olarak kullanılma gayreti içinde buna izin vermeyiz. Olay mart ayı sonunda olmuştur. Tutanak şaşırtıcıdır. İçerde konuyla ilgili en ufak bir şey yok üzücü olan bu."
"ARAMA KURTARMA YATAYDA SÜRÜYOR"
Başbakan Erdoğan, arama kurtarma çalışmalarının yatayda 4 kilometre sürdüğünü belirterek, “Şu anda arama kurtarma ekipleri çalışıyor. Ben de ocağın girişine kadar gittim. Bu ekiplerle görüştük. Kolay değil oradan belli bir 150 metrelik bir kademe bazı yerlerde 250 metrelik bir kademe, yatayda 3 kilometre olarak uzuyor, 4 kilometre dikey değil yatay bir yerdir. Uzun bir mesafe. Oradan onlara ulaşıp alıp getirmek kolay iş değil ama yoğun bir şekilde çalışmalarını sürdürüyorlar. Bugün gece şartlar ne olacak şu anda kestiremem ama çalışmalarını gayretle sürdürecekler" dedi.

ONB(İÖ/AAA) (FOTOĞRAFLI)