Taylan YILDIRIM- M. Hakkı ÖZBAYIR- Şevket YILMAZ- Mücahit BEKTAŞ- İlker KILIÇARSLAN- Hakan GÜNGÖRDÜ- Eray ARPAŞİN- Erdinç ALKAN/SOMA, (Manisa),() - MANİSA'nın Soma İlçesi, Eynez Mevkii'ndeki özel sektöre ait maden ocağında dün trafo patlamasının ardından başlayan yangının neden olduğu facianın boyutları saatler geçtikçe büyüyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, sabaha karşı ölü sayısını 201 olarak açıklarken; kurtarma çalışmalarına katılanlar, halen hiç girilmeyen galeriler olduğunu belirtip, bu rakamın ikiye katlanabileceğini söyledi. 80 madencinin yarılı kurtarıldığı ocakta halen çok sayıda işçi bulunuyor.
Soma Holding'e bağlı, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye ait maden ocağında dün saat 15.10'da vardiya değişimi sırasında madenin yaklaşık 600 metre içerisindeki trafoda patlama meydana geldi ve ardından yangın çıktı. Patlamanın olduğu yerden, çıkışa doğru olan kısımdaki işçiler birbirlerine yardım ederek dışarıya çıkmayı başardı. Ancak yangın perdesinin arkasında kalan işçiler ise içeride mahsur kaldı.
Zamana karşı can kurtarma yarışı başlarken önce yangının sönmesi, sonra da içerideki zehirli dumanın boşalması beklendi. Ardından kurtarma ekipleri içeriye girdi. Ana galerilerde yapılan kurtarma çalışmalarında cesetler ve yaralılar çıkarılmaya başlandı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da madene gelip, gece boyunca aralıklarla çalışmalar hakkında bilgi verdi. Bakan Yıldız saat 05.00'de yaptığı açıklamada ölü sayısını 201, yaralı sayısını da 80 olarak açıkladı.
MADENCİ YAKINLARI HASTANEYE AKIN ETTİ
Bu arada Soma Devlet Hastanesi önüne, yakınlarından haber almak isteyen çok sayıda işçi yakını akın etti. Yakınları yaralı olarak gelenler sevinç yaşarken, bilgi alamayanlar fenalık geçirdi. Bu arada madenden çıkarılan cenazeleri koyacak yer bulunamayınca, Manisa'nın Kırkağaç İlçesi'nde kaymakamlığa ait, kavun depolamak için yapılan soğuk hava deposu hazırlandı, iki de soğuk hava tertibatlı TIR gönderildi. Çevre il ve ilçelerden kimlik tespiti ve otopsi için adli tıp uzmanları ve savcılar da bölgeye gönderildi.
KURTARMA EKİPLERİ DE ETKİLENDİ
Sabaha karşı madenden dumanlar çıkmaya başladı. İçeriye giren kurtarma ekipleri acil olarak boşaltıldı. Kurtarma ekiplerinden de dumanın etkisiyle fenalaşanlar oldu. Bazı işçiler kurtarma ekiplerinden de ölenler olduğunu söyledi ancak bu bilgi yetkililer tarafından doğrulanmadı.
Kurtarma çalışmalarına katılan, kendisi de madenci olan Sami Kılıç, sabaha kadar sadece ana galerilere girildiğini, patlamanın olduğu bölümden sonraki kısımlara ise hiç girilemediğini söyledi. Buradan çok sayıda cesedin çıkmasından korktuklarını söyleyen Kılıç, "İçeridekilerin kurtulacağına sanmıyorum. Çok fazla duman vardı" dedi.
Kurtarma çalışmalarına katılanlar 201 ceset çıkarıldığının açıklanmasına rağmen bu rakamın ikiye katlanmasından korktuklarını söyledi. Yakınlarını kaybedenler hastane morgları ve Kırkağaç'taki geçici morga giderek yakınlarını teşhis etmeye çalıştı.
BAKAN TANER'DEN AÇIKLAMA
Enerji Bakanı Taner saat 08.10'da maden bölgesinde bir açıklama daha yaptı. Taner saat 05.00'te yaptığı açıklamadaki gibi ölü ve yaralı sayısını değiştirmedi. Duman nedeniyle sabaha karşı müdahale edilemediğinden ölü sayısını yine 201, yaralı sayısını da 80, kurtarılan kişi sayısını da 363 olarak açıkladı. Yaralılardan 4'ünün durumunun ağır olduğunu söyleyen Bakan Yıldız, "Madendeki duman ve karbonmonoksiti tahliye etmek için tersine hava veriliyor. 460 kurtarma elemanı ile çalışıyoruz. İçerisi uygun olduğu taktirde girip içerdeki kişilere ulaşmaya çalışacaklar. 72 kişinin otopsisi tamamlandı. Balıkesir Vali defin işlemleriyle, ben ve Manisa Valisi de kurtarma bölgesindeki çalışmaları takip ediyoruz. Ümitlerimizin azaldığını söylemem lazım. Ama arkadaşlarımız son noktaya kadar çaba göstermeye devam edecek. Yangın devam ediyor. Dumanı tahliye etmeye çalışıyoruz" dedi. Bakan Taner halen içeridekilerin sayısını vermeyi ise doğru bulmadığını söyledi.
HAVA PERDELERİ OLUŞTURULACAK
Öte yandan sabaha karşı madende yeniden başlayan yangın ve duman çalışmaları olumsuz etkileyince, uzmanlar yeni bir çalışma başlattı. Uzmanların bazı galerilere hava perdeleri oluşturarak, kirli hava ile temiz havanın birbirine karışmasını önlemeye çalışacakları ve şu ana kadar girilememiş galerilere girecekleri bildirildi.

TY(İÖ/AAA)(FOTOĞRAFLI)