SİVAS'ın Yıldızeli İlçesi'nde 9 kişinin öldüğü, 39 kişinin yaralandığı kazanın ardından, şoförün uyuduğu yönündeki iddialar Yıldızeli Cumhuriyet Savcılığı tarafından soruşturuluyor. Tedavisi süren yaralı şoför 30 yaşındaki Yıldırım Ayaz ise suçlamaları kabul etmedi. Ayaz'ın İmranlı İlçesi Kızıldağ mevkisinde, yolun karlı ve sisli olması nedeni ile daha tecrübeli diğer şoför 46 yaşındaki Sulhattin Belin'e aracı teslim ettiği, kazadan yarım saat önce Sivas'ta tekrar devraldığı öğrenildi.
Van'ın Erciş İlçesi'nden Ankara'ya giden Yıldırım Ayaz yönetimindeki 63 AS 600 plakalı otobüs, dün sabah, kar yağışı nedeni ile buzlanan yolda rüzgarın da etkisiyle kayarak yolun sağ tarafındaki şarampole devrildi. 9 kişinin öldüğü, 39 kişinin yaralandığı kazanın ardından geniş çaplı soruşturma başlatıldı. Hastanede tedavi gören bazı yaralı yolcuların, şoförün uyukladığı yönündeki iddiaları da soruşturmayı sürdüren Yıldızeli Cumhuriyet Savcılığı tarafından araştırılmaya başlandı.
ŞOFÖR KABUL ETMEDİ
Kazada yaralananlar arasında bulunan otobüs şoförü Yıldırım Ayaz'ın tedavisi Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nin plastik cerrahi servisinde devam ediyor. Tedavinin tamamlanmasının ardından şoför Ayaz'ın ifadesi alınacak. Serviste tedavisi süren şoför Yıldırım Ayaz'ın kaza anında uyuduğu yönündeki iddiaları kabul etmediği öğrenildi.
Şoförün amcası Eşref Ayaz ise kendisinin de otobüs şoförlüğü yaptığını belirterek, "Yeğenim yaralı olduğu için şu an konuşmakta zorlanıyor. Ben kendisiyle de konuştum ve kaza sırasında kesinlikle uykulu olmadığını söyledi. Zaten yarım saat önce mola yerinde şoför değişikliği yapılmış. Yolda buz ve etkili bir rüzgar varmış. Bu nedenle otobüs kaymış. Zaten olay sonrasında kaza yerine giden bir ambulans da yolun buzlu olması nedeni ile kaza yapmış" dedi.
Elmacık kemikleri kırılan şoförün bir kaç gün daha tedavisine hastanede devam edileceği bildirildi.
KARLI YOLDA OTOBÜSÜ DİĞER ŞOFÖRE DEVRETTİ
Yapılan incelemelerde, otobüsü kullanan Yıldırım Ayaz'ın, Sivas kent merkezine 110 kilometre uzaklıktaki İmranlı İlçesi, Kızıldağ mevkisinde, yolun karlı ve sisli olması nedeni ile tecrübeli olan diğer şoför Sulhattin Belin'e aracı teslim ettiği öğrenildi. Otobüsün Sivas Şehirlerarası Terminali'ne kadar Belin'in yönetiminde geldiği, burada kazada yaşamını yitiren yolcular arasında yer alan Elif Bıçkıcı'yı yol üzerinden almak için durduğu ve şoför koltuğuna yeniden Yıldırım Ayaz'ın oturduğu belirlendi.
Kaza sırasında otobüsün takoğrafında Sulhattin Belin'in sürücü belgesinin takılı olduğu tespit edildi. Otobüsün kaza anında 80 kilometre hız ile ilerlediği saptandı.
YARALI YOLCU O DEĞİŞİKLİĞİ ANLATTI
Kazada yaralanan yolculardan 36 yaşındaki Özgür Taşdemir, araca Erzurum'dan bindiğini ve 35 nolu koltukta oturduğunu belirterek, "Araç 22.50'de Erzurum'dan yola çıktı. Boş yer yoktu. Kızıldağ'da çok fazla sis ve yolda kar vardı. Kaptan burayı inemeyeceğini belirterek diğer otobüs şoförünü kaldırdı. Diğer şoför normal bir yolmuş gibi tedbir almadan hızlı bir şekilde indi. Sivas otogarının önünden yolcu aldı. Otobüs virajlara otobüs biraz sert giriyordu. Kaza sırasında uyanıktım. Aracın bir an zig zag çizdiğini farkettim. O sırada koltuğa sıkı sıkı tutundum. 3-5 saniye içinde her şey gelişti. Sonra araç sağ tarafa yatıp sürüklenmeye başladı. Yoldan çıkıp tarlaya düştü. O sırada herkes bağırıyordu, yakınlarını bulmaya çalışıyordu. Biz arka camdan dışarı çıktık. Otobüste bulunanlara da yardım etmeye çalıştım. Otobüsün içi korkunçtu. Saat 06.00 civarlarında 155 ve sağlık ekiplerini aradık. İlk olay yerine polis, sonrasında ise ambulans geldi. Yolda buzlanma ve sert esen bir rüzgar vardı. Hava şartları uygun değildi. Bulunduğum yerden şoförün uyuyup uyumadığını ise görmedim" dedi. Taşdemir, Kızıldağ'da hangi şoförün direksiyona geçtiğini, Sivas'ta yolcu alımı sırasında ise yeniden şoför değişikliği yaşanıp yaşanmadığını ise bilmediğini dile getirdi. Yaralılardan 35 yaşındaki Orhan Kaya ve 18 yaşındaki Yunus Kaya ise olay sırasında uyuduklarını ve kazayla birlikte uyandıklarını söyledi.
LASTİKLER İNCELENDİ
Öte yandan otobüsün kullandığı lastiklerin kış için uygun olup olmadığı da araştırıldı. Otobüsün ön lastiklerinin yazlık ve diş derinliğinin yetersiz olduğu ileri sürülürken, araçları kontrol eden polis ekiplerin uygulamalarda genellikle otobüslerin arka lastiklerinin uygunluğunu kontrol ettiği belirtildi. Otobüste yapılan incelemede otobüsün arka lastiklerinin kışlık olduğu ve seyahata uygun olduğu tespit edildi. Ancak kış şartlarında durup kalkmada sorun yaşanmaması için ön lastikler dahil tüm lastiklerin kışlık olmasının gerekli olduğu kaydedildi.
CENAZELER MEMLEKETLERİNE GÖNDERİLDİ
Kazada yaşamını yitirenlerin cenazeleri ise Yıldızeli Devlet Hastanesi'nde otopsi işleminin ardından ailelerine teslim edildi.
Kazada ölenlerden Şevki Atmaca (57), Semanur Yaş (6), Dilan Yaş'ın (8) cenazeleri Van'ın Erciş İlçesi'nde toprağa verilirken, Mert Çalar (14) ve Huriye Çelik'in (27) cenazeleri Hakkari'ye, Mehmet Sıdık Özcip Ağrı'ya, Alican Sürücü'nün (43) Muş'a, Elif Bıçkıcı'nın (24) cenazesi ise Amasya'ya gönderildi.