Ebubekir KARATOPRAK/ŞIRNAK, () - ŞIRNAK'ta kapatılan ve elektrikleri kesilen maden ocaklarında çalışan işçi ve işçi yakınları, Valiliğe yürüdü. Burada yaptıkları basın açıklamasında, kömür ocaklarının Şırnak'ın tek gelir kaynağı olduğu belirtilerek, ocakların kapatılmaması çağrısında bulunuldu.
Ömer Kabak Meydanı'nda toplanan kömür ocaklarında çalışan işçiler ve yakınları, 'Şırnak halkının tek geçim kaynağı olan kömür ocakları kapatılmasın', 'Kömür ocaklarımızı geri istiyoruz' ve 'Ekmeğime dokunma' pankartları ile valiliğe yürüdü. Valilik binası önünde toplanan işçiler adına konuşan Fatih Onar, 30 yılda 120 kişinin ocaklarda yaşamını yitirdiğini, bir çoğunun da yaralandığını ve sakat kaldığını söyledi.
Son bir ay içerisinde 5 kişinin yaşamını yitirdiğini hatırlatan Onar, "Şırnak halkı yıllardır dayatılan politikalar nedeniyle çiftçilik, hayvancılık yapamamakta, tarım faaliyeti yürütememektedir. Son 30 yıldır yoğunluk kazanmış olan göç faaliyetleri, ayrıca insanların yapabileceği ekonomik faaliyetlerin olmaması nedeniyle insanımız, maden ocaklarında çalışmak zorunda bırakılmıştır. Bu maden ocakları, Şırnak halkının tek ekonomik faaliyeti, tek geçim kaynağıdır. Bu özeliği biliniyorken maden ocaklarında iyileştirme, iş ve işci sağlığı ve güvenliği faaliyetleri uygulanacağı yerde, şu anda kömür ocaklarının kapatılması gündeme gelmiştir. Biz emekçi işçiler ve işverenler olarak, maden ocaklarının kaypatılmasını değil, şartlarının iyileştirilerek halkımızın hizmetine açılmasını istiyoruz" dedi.
İktidarın bölgede termik santralden başka seçenek bırakmak istemediğini, ancak termik santrale karşı olduklarını belirten Onar, “Kendi emeğimizin, alın terimizin, çocuklarımıza zehir olarak geri gönderilmesini istemiyoruz. Bizim devletimizden istediğimiz şudur; biz işçi ve işverenler olarak, kooperatifleşip kendi emeğimizi, kendimiz bölüşmek istiyoruz. Kapatılmış elektrikleri, kesilmiş olan emek ve ekmek alanlarımızdan, devletin elini çekmesini istiyoruz. Maden Şırnak halkının fabrikası, sanayisi, turizmidir" diye konuştu. Yapılan konuşmanın ardından 5 dakikalık oturma eylemi yapan maden işçileri olaysız dağıldı.
Öte yandan Şırnak'ta 2013 yılında özel bir maden ocağında meydana gelen göçük sonrası Ankara'dan gelen Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Maden İşleri Genel Müdürlüğü yetkililerinin hazırladıkları raporda, Şırnak'taki kuyu sistemiyle çalışan tüm ocakların kapatılması, açık sistemle çalışan diğer ocakların da basamak sitemine geçene kadar üretime ara verilmesi yönünde rapor hazırlamıştı. Bu yüzden 2014 yılı başından itibaren özel idare ekipleri, tüm ocakları kapatarak, üretim yapılmaması için yollara uyarıcı tabelalar yerleştirdi. Geçen hafta yaşanan kazıların ardından da valilik talimatıyla tüm ocakların elektrikleri kesilmişti.

FOTOĞRAFLI