KİLİS, () - GENELKURMAY Başkanlığı, yasa dışı yollardan Suriye'ye geçmeye çalışan bir araçta Alman basınına çalıştığı belirtilen Alman, İsviçre ve Suriye uyruklu 3 kişi yakalandığını bildirdi.
Genelkurmay Başkanlığı internet sitesinden yapılan duyuruda; devriye görevi yapan askerlerin, geçen cumartesi günü birinci derece askeri yasak bölgeden Suriye tarafına giden bir aracın durdurulduğu belirtilerek şu ifadelere yer verildi:
"Askeri yasak bölgede hudut hattına yaklaşan araca Hudut Devriye Timi tarafından 'Dur' ikazında bulunulmuş, ikaza riayet ederek duran araçtan, ikisinin elinde fotoğraf makinesi bulunan üç şahıs inmiştir. Yapılan kontrollerde; şahısların Alman, İsviçre ve Suriye uyruklu oldukları ve Alman basın yayın organında çalıştıklarını ifade ettikleri bildirilmiştir. Yakalanan şahıslar, yanlarında bulunan fotoğraf makineleri ve kiraladıklarını beyan ettikleri araç ile birlikte Kilis İl Jandarma Komutanlığına teslim edilmiştir. Şahıslar, bilahare Kilis İl Jandarma Komutanlığınca, İl Emniyet Müdürlüğü Yabancılar Şube Müdürlüğüne teslim edilmiştir."
SURİYELİ SINIR DIŞI EDİLDİ
İfadelerinin alınmasının ardından Yabancılar Şubesi'ne teslim edilen Suriye uyruklu kişi sınır dışı edilirken, bilmeden askeri yasak bölgeye girdiklerini söyleyen Alman ve İsviçre uyruklu basın mensupları ise pasaportlarıyla yurda giriş yaptıkları ve 15 gün daha vize süreleri bulunduğu belirlenince serbest bırakıldı.
KARNINDAN VURULMUŞ BULUNAN SURİYELİ ÖLDÜ
Öte yandan dün Genelkurmay Başkanlığı, dün öğleden sonra kaçak yollarla Suriye'den Türkiye'ye girmeye çalışan ve uyarıları dikkate almayan bir aracın ateş açılarak engellendiği bildirilerek şu duyuruyu yaptı:
"Türkiye-Suriye hududunda, Kara Kuvvetleri 1'inci Hudut Alay Komutanlığı İnanlı Hudut Karakol Komutanlığı sorumluluk bölgesinde, bir aracın Suriye'den Türkiye'ye doğru hudut hattına yaklaştığı tespit edilmiştir. Tespit edilen bu durum üzerine, bölgede görevli bir Hudut Devriye Timi tarafından araca ve şahıslara hududa yaklaşmamaları konusunda 'Dur' ikazında bulunmuş, ikaza uyulmaması üzerine, havaya uyarı atışı yapılmış, açılan uyarı atışına rağmen aracın hudut hattına yaklaşmaya devam etmesi nedeniyle, Hudut Devriye Timi tarafından aracı durdurmak maksadıyla uyarı ateşi tekrarlanmıştır. Bunun üzerine anılan araç, Suriye istikametine kaçmış ve kaçakçılık girişimi engellenmiştir. Olayı müteakip, saat 16.30 sularında, Gaziantep 5'inci Zırhlı Tugay Komutanlığı Askeri Savcısı, 2'nci Hudut Tabur Komutanı'nı arayarak, Suriye uyruklu bir şahsın hudut hattında, Suriye tarafında karnından vurulduğunun ve Kilis Devlet Hastanesi'nde vefat ettiğinin kendisine Kilis İl Jandarma Komutanlığı tarafından bildirildiğini söylemiştir. Yapılan inceleme neticesinde yukarıda belirtilen olay haricinde bölgede ikaz ateşi açılmadığı bildirilmiştir."

(HK/AK)