Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dile getirdiği Fırat Kalkanı Harekatı'nın ikinci etabı Sincar (Şengal) Operasyonu mu? İşte operasyonla ilgili detaylar... 
 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 3 Nisan’da Trabzon’da yaptığı konuşmasında “Fırat Kalkanı Harekatı'nın birinci etabı bitti, yeni harekatların hazırlıklarını yapıyoruz.” demişti.

Suriye ve Irak’ta terör örgütü PKK’nın işgali altındaki 3 bölgeye operasyon yapılacağı iddiaları ulusal medyada kendisine yer buldu. Ayrıca birçok köşe yazarı, 23 Nisan resepsiyonunda Hava Kuvvetleri Komutanı Org. Abidin Ünal ile gerçekleştirdikleri sohbetlerin ayrıntılarını köşelerinden paylaştı.

SİNCAR NEDEN ÖNEMLİ?

PKK’nın yeni Kandil’i olarak gördüğü Sincar’ın önemi ise; Türkiye-Suriye-Irak üçlü sınır hattındaki stratejik konumu. Sincar, Silopi'nin yaklaşık 100 kilometre güneyinde ve dağlık bir araziye sahip. Bu yüzden teröristler için güvenli bölge ve koruma kalkanı sağlıyor.

Sincar, güvenlik olarak Kandil kadar olmasa da PKK için, konumu açısından daha kritik noktada bulunuyor. Etnik ve mezhepsel ayrılıkların üst seviyede olduğu bölge terör örgütü için insan kaynağı konumunda.

Bunun nedeni ise Kandil’e oranla ulaşımın daha kolay olması ve “terörist adaylarının” istemedikleri takdirde örgütten daha kolay kaçabilme imkanına sahip olmaları.

Sincar’ın terör örgütü için bir başka avantajı ise; Türkiye’nin bölgede herhangi bir etkisinin olmaması ve ABD’nin üst düzey desteğiyle PKK’nın kendisine güvenlik noktaları inşa etmiş olması.

Bölgede ayrıca ABD’nin kurguladığı eğitim kampları da bulunuyor. Bu yüzden Türkiye’nin bölgeye operasyon yapabilmesi için Amerika ile koordineli çalışması gerekiyor. Amerika’nın ise PYD’yle olan yakın ilişkileri bölgede Türkiye’nin işini zorlaştırıyor.

ÇAVUŞOĞLU: GEREKİRSE MÜDAHALE EDERİZ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’un Türkiye ziyaretinde konunun değerlendirildiğini belirterek; “Şu anda Kandil’de nasıl mücadele ediyorsak, ikinci bir Kandil oluşturmak için de Sincar bölgesinde bazı yapılanmalara girdiler. Gerekli müdahaleleri de yapacağız.” dedi.

Sincar, Türkiye’ye Kandil dağlarından daha yakın bir bölgede ve 2014 yılında DEAŞ’ın bölgedeki Ezidi halka yaptığı zulümlerle hatırlanıyor. Devam eden süreçte bölge DEAŞ’tan temizlendi. PKK, DEAŞ ile mücadele görüntüsü altında Sincar bölgesini böylece ele getirdi.