İZMİR'in Torbalı İlçesi’nde, satmak için ülkesinden silah getirdiği iddiasıyla yakalanıp tutuklanan Suriye uyruklu Mahmud Hindavi (45) ve suç ortağı Türk vatandaşı İsmet Akarsu (51) 7 yıl 6’şar ay hapis cezasına çarptırıldı.
Torbalı’da geçen yıl 25 Eylül'de şüphe üzerine iki kişiyi durduran polis üzerlerini aradı. Yapılan aramada, Suriye'de Beşar Esad güçlerine karşı savaşanlardan biri olduğu ve beraberindeki silahlarla kaçarak Torbalı'ya geldiği öne sürülen Mahmut Hindavi'nin üzerinde bir kuru sıkıdan dönüştürülmüş 9 milimetre çapında tabanca, bir boş şarjör ve iki de 7.65 milimetre çapında dolu fişek ele geçirildi.Hindavi'nin evinde savcılık izniyle yapılan aramada 8 de ruhsatsız tabanca bulundu. 
Mahmud Hindavi  ifadesinde, tabancaların bir tanesini Suriye'den getirdiğini, sekizini ise İsmet Akarsu ile birlikte, satmak amacıyla Suriyeli bir kişiden aldıklarını, daha önceden de üç tabancayı 3 bin liraya sattıklarını söyledi.
İKİSİ DE TUTUKLANDI
Gözaltına alınan İsmet Akarsu ise üzerine atılı suçlamaları kabul etmedi. Akarsu şöyle dedi:
"Mahmud ile kavehanede otururken tanıştık. Gelinini hastaneye götürdüm. Olaydan bir ay kadar önce yanıma gelip, satılık silahı olduğunu ve satmak istediğini söyledi. Kendisinin aracıyla Dağkızılca Köyü'ne gittik. Burada, silahı almak isteyen kişi ile buluştuk. Bin 600 liraya satmak için anlaştık. Benim ele geçen silahlarla bir ilgim yoktur." İki şüpheli, çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı.
Cumhuriyet Savcısı Erol Bingöl, Hindavi ve Akarsu  hakkında 'Ruhsatsız ateşli silahlarla mermi satın alma veya taşıma veya bulundurma' suçlarından 12'şer yıl hapis cezası istemiyle dava açtı. İzmir 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın ikinci duruşmasına, tutuklu sanıklar ile avukatları katıldı. Sanıklar daha önceki ifadelerini tekrarladı. Cumhuriyet Savcısı Fatih Genç, mütalasında her iki sanığın da cezalandırılmalarını istedi. Mahkeme Başkanı Hakim Orhan Kızıltaş, davanın bitirileceğini belirterek sanıklara son sözlerini sordu.
'MECBUR KALDIM'
Tercüman aracılığıyla ifade veren Mahmud Hindavi "Benim ev ve işyeri kiram var. Mecbur kaldığım için böyle bir şeye yöneldim. Masraflarım olmasaydı böyle bir şeye yönelmezdim. Ben sadece adaletin gerçekleşmesini istiyorum" dedi. İsmet Akarsu ise "Suçlamayı kabul etmiyorum" diyerek beratini ve tahliyesini istedi.
25'ER BİN LİRA DA PARA CEZASI
Mahkeme heyeti, sanıkları önce 9'ar yıl hapis cezasına çarptırdı. Duruşmalardaki iyi hallerini gözönünde bulundurup cezayı 7 yıl 6’şar ay hapse indirdi. Sanıklara ayrıca, 24 eşit taksitte ödenmek üzere 25'er bin lira adli para cezası da verildi. Taksitlerin birinin ödenmemesi halinde bu cezanın da hapse çevirileceği uyarısı yapıldı.
Sanık avukatları, kararın temyizi için Yargıtay’a başvuracaklarını söyledi.