SİİRT'in Tillo İlçesi yakınlarında Botan Çayı kenarında piknik yaparken Alkumru Barajı'ndan elektrik üretimi için dün öğleden sonra iki ünitenin devreye girmesiyle bırakılan suya kapılan 15 kişiden 9'u kurtarıldı, 5 kişinin cesetleri sabaha kadar yapılan aramalarda bulundu. Kayıp 10 yaşındaki Semanur Parlaküşer'i ise AFAD'ın Diyarbakır, Siirt, Batman ekipleri, Van Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı su altı arama ekibi dahil 35 kişi, 15 kilometrelik alanda arıyor. Arama çalışmalarına havadan da askeri helikopter destek veriyor. Siirt Cumhuriyet Başsavcılığı da olayla ilgili soruşturma başlattı.
Siirt'in Tillo İlçesi'ne 5 kilometre uzaklıkta bulunan ve Botan Çayı üzerinde Limak Şirketler Grubu tarafından elektrik üretimi için yaptırılan, 1 ünitesi sabah devreye giren Alkumru Barajı'nda dün saat 16.00'da diğer 2 ünite de devreye alındı. Bu iki ünitenin devreye sokulması nedeniyle nehir yatağına bırakılan su miktarı arttı.
4 KİLOMETRE UZAKTA SELE KAPILDILAR
Baraj gövdesine 4 kilometre uzaklıkta piknik yapan 15 kişi, ne olduğunu anlayamadan akşama doğru yükselerek gelen suya kapıldı. Tam bir can pazarı yaşanırken, haberin duyulması üzerine kısa sürede olay yerine gelen arama kurtarma ekipleri, boğulmak üzere olan Emine Kunduracoğlu, Emre Öztaş, Leyla Tente, Sabriye Tente, Doğan Güleç, Ercan Olgun, Gönül Olgun, Ebru Olgun ile Beşire Tente'yi kurtararak ilk müdahaleleri bölgeye çağrılan ambulanslarda yaptı. 9 kişi ardından Siirt Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.
BABA İLE 2 KIZIN CESEDİ BULUNDU, DİĞER KIZ KAYIP
Dün gece geç saatlere kadar devam eden aramalar sırasında ilk olarak suya kapılan Osman Parlaküşer'in (34) kızı Şeval Parlaküşer'in (6) cesedi bulundu. Sabah saatlerine kadar nehir yatağında aralıksız sürdürülen aramalarda Osman Parlaküşer, diğer kızı Betül Parlaküşer (8) ile Ahmet Tente (27) ve Fikret Tente'nin (36) cesetleri bulunup çıkarıldı. Yapılan aramalarda Osman Parlaküşer'in kızı Semanur Parlaküşer'e (10) ise ulaşılamadı.
15 KİLOMETRELİK ALANDA 35 KİŞİLİK EKİP ÇALIŞIYOR
Kayıp Semanur Parlaküşer'in bulunabilmesi için sürdürülen çalışmalara, AFAD'ın Diyarbakır, Siirt, Batman ekipleri, Van Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı su altı arama ekibindekilerin içinde bulunduğu toplam 35 kişi katıldı. Arama çalışmalarına havadan da askeri helikopter destek veriyor. Yaklaşık 15 kilometrelik alan bugün öğlen saatlerine kadar 3'üncü kez tarandı, ancak henüz bir sonuç alınamadı. Ankara'dan Genelkurmay Başkanlığı'na bağlı Su Altı Arama ekibinin de çalışmalara katılmak üzere bölgeye geleceği bildirildi.
'BİR ANDA SULAR YÜKSELDİ'
Dün meydana gelen olay sırasında bölgede bulunan ve suya kapılanların kurtarılmasına yardım eden Murat Gol, "Bir anda sular yükseldi. İnsanlar suyun içinde kaldı. Burada piknik yapan çok sayıda kişi vardı. Ben suya atlayıp biri hamile kadın olmak üzere çok kişiyi çıkardım. Bu arada birçok kişiyi ise su götürdü. Benim nehir yatağından çıkardığım kişileri daha sonra gelen ambulanslar hastaneye götürdü" dedi.
SAVCILIK İHMAL OLUP OLMADIĞINI ARIŞTIRIYOR
Bu arada olayla ilgili olarak Siirt Cumhuriyet Başsavcılığı, soruşturma başlattı. Savcılık yetkilileri, barajda çalışan görevlilerin, sağ kurtulan mağdurların ve görgü tanıklarının ifadelerini alacak.
VALİLİK: SORUŞTURMA BAŞLATILDI
Bu arada Siirt Valiliği'nden yapılan açıklamada, izinde bulunan Siirt Valisi Mustafa Tutulmaz'ın olay nedeniyle iznini yarıda keserek Siirt'e döndüğü belirterek, olayla ilgili adli ve idari soruşturma başlatıldığı belirtildi. Açıklamada şöyle denildi:
"24 Ağustos 2014 günü ilimiz sınırları içerisinde Botan çayı üzerinde meydana gelen olayda, kaybolan 6 vatandaşımızdan 5'inin cansız bedenlerine ulaşıldı. Halen kayıp olan 1 vatandaşımızın bulunması amacıyla arama- kurtarma çalışmalarına aralıksız devam edilmektedir. Yaralı olarak kurtarılan ve hastanede tedavi altına alınan 6 vatandaşımızdan 3'ü taburcu edildi. Diğer 3 vatandaşımızın sağlık durumları iyi olup, tedavileri sürdürülmektedir. Olayın gerçekleştiği andan itibaren Van Emniyet Müdürlüğü dalgıç ekibi, Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) ile Diyarbakır, Batman ve Siirt AFAD'a bağlı arama-kurtarma ekiplerinin yanı sıra, Siirt İl Jandarma Komutanlığı'na bağlı ekiplerin katılımıyla arama- kurtarma çalışmaları gerçekleştirilmektedir. Arama-kurtarma çalışmalarına askeri helikopterler de havadan destek sağlamaktadır. Söz konusu olayla ilgili olarak adli ve idari soruşturma başlatılmıştır. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar, aziz milletimize de sabır ve başsağlığı dileriz."
2009 yılında Limak Şirketler Grubu tarafından yapımına başlanan Botan Çayı üzerindeki Alkumru Barajı, 19 Mayıs 2011 tarihinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı törenle açılmıştı. Siirt'ten geçen Botan Çayı üzerinde irili ufaklı 22 barajın yapımı halen devam ediyor.

FOTOĞRAFLI