Tufan HAMARAT/İZMİR, () - İZMİR'in Konak İlçesi Gültepe Semti’nde yağmur nedeniyle yolda kalan bir araca yardım etmek isteyen, diz hizasını biraz geçen, ancak cadde üzerinde çok şiddetli akan sel suyuna kapılıp sürüklenerek hayatını kaybeden 16 yaşındaki Ümit Özkan'ın cenazesi otopsisinin ardından ailesine teslim edildi. İlk bulgulara göre boğulduğu belirtilen Özkan, cenaze töreninin ardından gözyaşları arasında toprağa verildi. Gültepe Mahalle Muhtarı Fatma Öztürk, belediyenin bölgeyle ilgili çalışma yaptığını ancak o çalışmalardan sonra sorunun çözülebileceğini kaydederken olayın yaşadığı caddede oturanlar, neredeyse her yağmurda benzer olayların yaşandığını aktardı.
İzmir'de dün öğle saatlerinde etkili olan sağanak yağmur sırasında Gültepe Semti'ndeki eğimli olan Boğaziçi Caddesi üzerinde 35 AN 2165 plakalı otomobili arıza yapan Kemal Aykan arkadaşı Ercan Sever'den telefonla yardım istedi. Ercan Sever yanına oğlu Berkay Sever'i ve kendileriyle gelmek istediğini söylediği Ümit Özkan'ı da aracına alarak geldi. Ercan Sever, arızalı aracı kendi aracının arkasına iple bağlayıp çekmeye çalıştı. Ancak daha yukarıdaki Toros Semti'nden aniden inen sel suları caddeyi nehre çevirdi. Bu sırada Ercan Sever ve oğlu Berkay Sever çevredekilerin yardımıyla kendilerini son anda kaldırım tarafına atıp kurtarırken Ümit Özkan dizi biraz geçen ama çok şiddetli akan sel suyuna kapılıp düştü. Suların sürüklediği Özkan yaklaşık 20 metre ileride yolun kenarına park eden 35 V 4573 plakalı kamyonetin altına sıkıştı. Sel suyunun şiddetiyle Özkan bulunduğu yerden çıkamadı, kimse de yardım edemedi. Sular hızını biraz kaybedince yardıma koşanlar Ümit Özkan'ın cesedini kamyonetin altından çıkardı.
İLK BULGU BOĞULMA
Olayın ardından cesedi İzmir Adli Tıp Kurumu Morgu'na kaldırılan Ümit Özkan'ın cenazesi otopsinin ardından ailesine teslim edildi. İlk bulgulara göre Özkan'ın boğulma sonucu hayatını kaybettiği öğrenildi. Cenazeyi almak için morga gelen Özkan'ın ağabeyi Sedat Özkan ile ablası Emine Özkan gözyaşlarına boğuldu. Yakınlarının desteğiyle ayakta durabilen Emine Özkan, 8 yıl önce hastalık sonucu kaybettiği babası için yıllardır ağladığını, gözyaşlarının kurumadığını şimdi de kardeşi için ağlayacağını belirtti. Bu arada, anne Birgül Özkan'ın, oğlunun ölümüne dayanamayıp fenalaştığı bildirildi.
GÖZYAŞLARI SEL OLDU
Çevresinde sevilen bir kişi olan Ümit Özkan için bugün Gültepe Sinan Camii'nde cenaze töreni düzenlendi. Törene, Özkan'ın ailesi, yakınları ve arkadaşları katıldı. Öğle kılınan cenaze namazının ardından Özkan, Buca Gökdere Mezarlığı'nda gözyaşları arasında toprağa verildi.
YAŞANANLARA TEPKİ GÖSTERDİLER
Yaşananlara tanık olduğunu ve Özkan'ı bir türlü kurtaramadıklarını aktaran emekli polis memuru Mehmet Çayan, "Ben de orada oturuyorum, daha önce bu olaylar yine oldu. Daha önce de araçlar ve insanlar sürüklendi. Kaç kez söyledik, oradaki sorunu çözmediler. O caddenin yanında dere var, orayı dereye bağlasalar sorun çözülecek. Çamurlu su akıyordu, boğulacağız diye giremedik. İp attık ama yakalayamadık. Çocuk kamyonetin altına sıkıştı bir süre orada kaldı, kurtaramadık" dedi. Boğaziçi Caddesi'nde oturan Mehmet Karadeniz, "Yağmur her yağdığında, bu caddeden araç geçemiyor. Ümit Özkan, otomobille geldi, araçtan inince suya kapıldı. Ben belediyeden emekliyim, burada her yağmurda benzer şeyler yaşanıyor. Bu cadde olduğu gibi dere, buraya ızgara yapılması gerekiyor. Yukarıda biriken su buradan akıyor. Izgara her yere yapılıyor, bir tek buraya yapılmıyor, burası Yunanistan mı? Belediye başkanları neden gelmiyor buraya? Benim aracımda da maddi hasar oluştu. Bu masrafları kim ödeyecek? Ümit Özkan çok efendi bir çocuktu, öldü gitti" diye konuştu.
KENTSEL DÖNÜŞÜM OLMADAN SORUN ÇÖZÜLMEZ
Bölgede kentsel dönüşüm yapılmadan sorunun çözülemeyeceğini kaydeden Gültepe Mahalle Muhtarı Fatma Öztürk, "Biz yeni seçilen başkanımız Sema Pektaş ile görüştük, burayı yenileceklerini söyledi, imara açacaklarını dile getirdi. Kentsel dönüşüm olmadan buradaki sorun çözülmez. Buradaki binaların bir çoğu kaçak, vatandaş da haksız, bir şey yaptırmaya kalkıyorsun bir yeri ellettirmiyorlar. Belediye ne yapsın, biz ne yapalım böyle olunca?" dedi.
Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ise caddenin yıllar önce dere yatağının üzerine yapıldığını, yağmur suyu ve kanalizasyon sisteminin ayrılması çalışmaları için proje hazırlığının birsüre önce başladığını söyledi. Yetkililer yağmur suyu proje ihalesinin yıl sonuna kadar yapılacağını açıkladı.

FOTOĞRAFLI